Бившият директор на благоевградския театър Александър Галперин пак спечели делото за връщането му на поста

Бившият директор на благоевградския Драматичен театър „Н. Вапцаров“ Александър Галперин спечели на две поредни инстанции делото, което заведе миналата есен срещу заповедта на министъра на културата за уволнението му. Режисьорът иска отмяна на заповедта, възстановяване на работа и обезщетение от 6138 лв., колкото биха били 6-месечните му заплати.

Галперин бе отстранен от директорското кресло на 13 септември м.г. след проверки от Министерство на културата, като посочените нарушения бяха неспазване на финансовата дисциплина и неуредени авторски права за трите постановки по време на управлението му „Ножица трепач“, „Моята безгранична любов“ и мюзикъла на Николай Априлов, който така и не видя сцена.

По време на едногодишното си управление Галперин пенсионира актьори, на чиито имена се държеше репертоарът, а мнозина от младите артисти напуснаха, недоволни от административните му методи. След като бе уволнен, за директор на театъра бе назначена младата режисьорка Маргарита Мачева, която е плевенчанка и дойде на работа в благоевградския театър по време на управлението на културната институция от Петър Кьосев.

Театърът обжалва съдебното решение на последна инстанция.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене