Огромен клон от кестен се сгромоляса в двора на болницата в Дупница

Изсъхнали клони на кестеновите дървета в двора на болницата в Дупница застрашават живота на пациентите и работещите в общинското здравно заведение. Голям клон се откърти от едно от дърветата, за късмет в този момент в двора на болницата не е имало хора.

Инцидентът станал във вторник следобед пред очите на пациенти и работещи в болницата. От високия около 12 м кестен се е откъснал огромен клон и с цялата си тежест се стоварил на земята. Причината според еколози от общината е, че дървото е изгнило отвътре, но отвън няма никакви индикации за гнилостния процес.

Още един кестен в болничния двор е много опасен. Голяма част от короната му е изсъхнала и при по-силен вятър може да се стовари на двора и да се стигне до инцидент.

Бивши служители в някогашната Военна болница, където в момента се помещава част от общинската болница в Дупница, си спомниха, че кестените са засаждани през 1970 г. от войници, които са били на лечение по това време в болницата и действали по нареждане на тогавашния главен лекар д-р Гогов.

Под сянката на огромното дърво, от което  във вторник се откърти клон, често оставят колите си лекари от болницата.

Работници от общината са пристигнали след инцидента с резачки и са нарязали огромния клон на парчета. От екоотдела на общината ще извършат оглед на всички дървета в двора на болницата и ще се определи кое да се отсече и кое да остане, за да има зеленина в здравното заведение, но и да се предотвратят инциденти.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене