Велизар Енчев: Изборите да се отложат за 2015, ако Борисов не се извини за заплахата си, че ще има реваншизъм до дупка

Велизар Енчев

Изявлението на Бойко Борисов, че ще има реваншизъм до дупка, след като поеме властта, е възмутително, но и отрезвяващо. То показва истинската същност на един самозабравил се политик с диктаторски забежки, заканващ се да преследва политическите си противници с всички средства, включително и с жестоки репресии.

Щом Борисов говори по този брутален начин, докато още е в опозиция, представяте ли си какви действия ще предприеме, ако стане министър-председател?

Сегашното правителство наистина е неспособно да управлява, след като ДПС за пореден път заби нож в гърба на своя партньор. Поне за мен това изненадващо действие на Лютви Местан е продиктувано от външни сили. Тъй като ДПС няма никакъв интерес да губи 25-годишните порции на властта, осигурени му и от кабинета на Орешарски. Освен ако на кафе вече не е договорено коалиционно управление на ГЕРБ и ДПС.

Впрочем това се видя от лицемерното поведение на ГЕРБ в парламента, когато се решаваше съдбата на референдума за задължителното гласуване. Упорито настоявайки за референдум по три въпроса – за задължителен, електронен и мажоритарен вот, ГЕРБ минира задължителното гласуване и обслужи ДПС.

Напълно прави са критиците на Борисов, които твърдят, че референдумът за задължително гласуване не бива да се обвързва с допитване за електронното гласуване и мажоритарния вот. На този етап от развитието на незрялото ни общество, когато купуването на гласове се е превърнало в индустрия, електронното гласуване само ще улесни купувачите на циганския вот.

Що се отнася до мажоритарния избор, това е другият подводен камък на крехката ни демокрация. Та нима забравихме какво се случи през 2009 година, когато в почти всички мажоритарни райони победиха кандидати на ГЕРБ?

За първи път в новата ни политическа история опозиционен лидер предупреждава опонентите си, че ако не играят по свирката му, „оттук нататък ще има война и реваншизъм до дупка“.

Това е безпрецедентна наглост, която трябва да бъде осъдена както от всички партии, така и от гражданското общество. И не само това.

Ако Борисов не се извини за изречената заплаха и не декларира, че ще спазва конституцията и ще уважава принципите и нормите на демокрацията, управляващите имат всички основания да се откажат от договореното при президента и парламентарните избори се отложат за есента на 2015 г., когато могат да се проведат заедно с общинските.

Лудост е да подаряваш властта на човек, който заради болното си его публично заплашва с война и реваншизъм до дупка. /БГНЕС

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене