Без категория

Арбен Мименов: Такова чудо не сме виждали да тече вода от небето, не на капки, а направо из ведро

Арбен Мименов

„Такова чудо не сме виждали да тече вода от небето, не на капки, а направо из ведро”, коментира за Радио ‘‘Фокус’’- Пирин кметът на община Сатовча Арбен Мименов.

Кметът веднага е започнал да звъни на всички кметски наместници в общината. Сигналите от граждани не са закъснели, като десетки са позвънили да съобщят за бедственото положение. Поройният дъжд е съборил подпорна стена, като заедно с нея, в реката е паднал и лек автомобил на „Социален патронаж”. Водачът е получил наранявания по главата, но няма опасност за живота му. Местните хора са се включили в многочасова спасителна акция по изваждането му. С помощта на кран и със съдействието на десетки доброволци късно снощи колата бе изтеглена успешно и върната обратно на пътя.

Проливният дъжд в селото за малко да убие местен дърводелец. По време на водното бедствие той е останал в работилницата, която е била наводнена. Мъжът се е укрил в собствения си автомобил, който е бил ударен от бетонна стена, която унищожава колата и дърводелската работилница. Пострадалият е силно уплашен, но е в добро физическо състояние.

Десетки къщи в сатовчаското село Кочан са наводнени след проливните дъждове, улиците са превърнати в реки, част от канализацията е разместена, вследствие на силния напор на водата в реките, пороят е довлякъл огромни камъни. В общината има и много запушени шахти, като е спряно водоподаването. Голям брой засегнати къщи има и в селата Вълкосел, Слащен, Фъргово и Плетена. Критично е положението и в село Вълкосел. В селото от сутринта тече организация за справяне с бедствената ситуация. Пожар и две паднали дървета е равносметката след вчерашните гръмотевични бури и в сатовчанското село Вълкосел. Селскостопанската реколта е силно застрашена.

Паднала мълния във Вълкосел е причинила пожар в селскостопанска постройка. Изгорели са 20 квадратни метра покривна конструкция. На още един сигнал са се отзовали вчера пожарникарите от Гоце Делчев. В село Ваклиново улиците се превърнали в реки, след като селското дере преля. Наводнен е първият етаж на Младежкия дом в селото. Има затворени улици заради свличане на земни маси. От село Туховища, също в община Сатовча, сигнализираха, че положението след снощните порои и бури е бедствено.

Днес общинската комисия, начело с кмета Арбен Мименов, обиколя всички населени места, за да констатира щетите и да организира работата по овладяване на ситуацията в бедстващите райони. Строителна фирма е съдействала за отстраняване на невралгичните точки в община Сатовча.

Размерът на щетите е над 600 000 лева. Хората в община Сатовча са много изплащани, като по- възрастните не са виждали такива наводнения и поражения на инфраструктурата.

pirinsko.com

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене