Плевнелиев: Разрушаването на Европейския съюз ще доведе до национален егоизъм и регионални войни

Популистите и евромразците са свързани с Русия, категоричен той

Разрушаването на Европейския съюз ще доведе до национален егоизъм и регионални войни. Това заяви пред Bulgaria ON AIR президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.). Той бе категоричен, че всички национал-популисти и евромразци, които се борят съюза да се разпадне, са свързани с Русия. Дори и те обаче вече са наясно, че подобен ход ще бъде пагубен за всички.

Плевнелиев също така допълни, че за развитието на Европейския съюз е много важно Франция и Германия да продължат да вървят напред и да дърпат останалите страни със себе си.

„Европейското единство е важно за мира. Важно е Франция и Германия да продължат да вървят напред. Дори национал-популистите си дават сметка, че Европейският съюз е проект за мир и разрушаването му ще доведе до национален егоизъм и регионални войни. Най-големият враг на Европа са ненаучените уроци по история. ЕС трябва да се реформира така, че признавайки силата на дадена държава да добави стойност към нея. Всички национал-популисти и евромразци, които имат шанс да изпратят рекорден брой депутати в сърцето на ЕС, са свързани с Русия“, разказа той.

Президентът също така сподели, че българите вече са наясно с важността на членството ни в Европа и те все повече се вълнуват от случващото се в съюз.

„Хората си дават сметка за важността на ЕС и как той промени за добро съдбата на българите. За пореден път трябва да отчетем, че политическите партии у нас не успяха да адресират важните теми, които са свързани с ЕС и мястото на България там. Не видяхме качествен дебат, който да дефинира решения на проблемите. Опозицията искаше да обърна кампанията на референдум за легитимността на властта. Изборите са висш акт на демократична култура. Гражданите трябва да знаят, че ако искаме да се чувстваме равни на другите, трябва да си даваме сметка, че това ще стане само, когато го отстояваме и препотвърждаваме“, допълни Плевнелиев.

Павел Гълъбов

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене