Превозвачите на „Струма 11“ заплашиха да блокират достъпа до Автогара Благоевград на гоцеделчевските автобуси

Протестно шествие на автобуси на превозваческата фирма „Струма 11“ огласи в четвъртък сутринта Благоевград. С включени клаксони и аварийни светлини колоната от над 10 рейса, облепени с протестни плакати, насочени срещу кмета на Гоце Делчев Владимир Москов, премина около 8 часа по главните артерии на областния град, като тръгна от автогарата и финализира на същото място.

Съдружници в „Струма 11“ са 8 превозвачи от Благоевград – Красимир Педов, Асен Тачев, Стефан Стефанов, Ангел Бигленски, Николай Илиев, Николай Петков и Марио Богданов, като последните двама са и управители на дружеството. Те обявиха, че протестират срещу това, че гоцеделчевските им колеги всеки ден им крадат пътници, тръгвайки от автогара Благоевград минути преди техните коли. Това се случвало, тъй като вече цяла година община Гоце Делчев не провежда нова обществена поръчка за възлагане на извънградските превози.

През февруари съдружниците спечелиха обществена поръчка на община Благоевград през следващите 10 г. да изпълняват повечето извънградски превози на пътници.

„Нямам нищо против колегите от Гоцеделчевска община, знам как се изкарват 2 ст. и колко е трудно в нашия бизнес в момента, но в крайна сметка те също трябва да знаят, че този, който им дава хляба, трябва да спазва закона“, каза М. Богданов, обявявайки началото на протеста. Той обясни, че миналата година през юли е изтекъл договорът на превозвачите от Гоце Делчев, има решение на Общинския съвет, с което на кмета Москов се възлага ангажиментът да проведе процедура по избор на превозвач за на автобусните линии.

„До момента няма такова възлагане, с което кметът Москов нарушава Закона за транспорта и поне три наредби. Не знам по какъв начин може да му се въздейства, освен по начина, по който го правим – като начало с предупредителен  протест, а ако се наложи, от понеделник ще предприемем ефективен, т.е. по всякакъв начин няма да допуснем гоцеделчевските превозвачи да влязат в Автогара Благоевград“, заплаши от името на колегите си Богданов и обясни:

„Маршрутните разписания, с които се възлага изпълнението на тези превози, са на община Гоце Делчев,      те не са на превозвачите, т.е. не е нещо частно. Има ред за това възлагане, който кметът Москов неглижира. Не знам по какъв друг начин може да се спре това нещо. Всички останали превозвачи сме принудени да спазваме закона, да играем на процедури, а накрая сме поставени в неравностойно положение. Едва ли не излиза, че всеки може да си купи един автобус и да си вози пътници както и където пожелае“, заяви Марио Богданов и добави, че проблемът е в кражбата на пътници, което произтичало от това, че гоцеделчевските превозвачи нямат нито договори, нито редовно сключени маршрутни разписания, и по думите на превозвачите от „Струма 11” от 1 година работят абсолютно незаконно.

„Нека не ни разбират погрешно, не искаме тяхната работа, искаме всички да работим законно. Ако се спазва законът, нещата ще се подредят и всичко, което в годините е натрупано като негатив в този бранш, ще се изчисти”.

В момента за 12 часа 63 автобуса преминават през Благоевград към София. Благоевградските превозвачи искат да има отстояния в тръгването, за да не се натрупва напрежение в резултат на некоректни действия.

„Така представени разписанията на превозвачите от Гоце Делчев, без да имат договор или анекс към него, сами по себе си не са достатъчен аргумент за редовност на изпълнение на линиите“, коментира ситуацията Петър Демерджиев, управител на „Пътнически превози“, фирмата собственик на автогарата, и допълни:

„Предупредил съм може би преди 2 месеца отговорника по транспорта на община Гоце Делчев, разговарял съм и със зам. кмета на Г. Делчев, че ще назрее конфликт с другите превозвачи, и за това, че Автогара Благоевград ще се превърне в арена на протести заради неизпълнението или неподготвянето на нормална работа на превозвачите от Г. Делчев. Правилата са ясни на всички в бранша, областният управител, ако реши, следва да продължи срока за провеждане на конкурс за превоз на пътници, след като съответната община направи такова искане до него. Но искане няма. Когато е налице обаче такова писмо, се сключва анекс с предишния договор за превоз до провеждане на нов конкурс. Обръщал съм се и към Изпълнителна агенция ДАИ какво да правим. Отговорът бе: „Пускай ги до второ нареждане, с областния управител ще решим въпроса и ще ви уведомим“. Досега обаче нямам отговор на депозираното от мен писмо – нито устно, нито писмено. Изходът от тази ситуация, без да се правя на ментор, е спешно ръководството на община Гоце Делчев да уреди статута на превозвачите си с областния управител. Иначе нещата няма да бъдат решени“, заяви Петър Демерджиев.

„В сферата на транспорта нещата са такива, че всеки си е взел нишата и работи в нея. Всяко излизане от тази ниша помага на един и вреди на друг. Всяко създаване на условия за нарушаване на пазара води до напрежение, това е истината“, обобщи собственикът на автогарата.

„Ще изчакам становището на ИА ДАИ и тогава ще взема решение, но ако и те не реагират, просто ще възложа на началника на автогарата на територията й да бъдат допускани само превозвачи с редовни документи“, предупреди Демерджиев.

В община Гоце Делчев вчера разбраха от репортер на вестник „Струма“ за проведения протест в Благоевград и атаките срещу кмета Москов. Те отхвърлиха обвиненията и информираха, че ще отговорят подробно на всяко чрез вестник „Струма“ в първия работен ден след празниците.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене