Магистралата – още по-близо до Симитли

До края на годината трасето на аутобана ще стигне и до разклона за Крупник, съвсем скоро започва изграждането и на тунела при Железница. Премиерът Бойко Борисов пътува тази сутрин по магистралата… стигна още по-близо до Симитли. Колата на Борисов ескортира първите, минали по чисто новите 6,5 километра от магистрала Струма в посока Гърция. Аутобанът вече е до полигона край Благоевград. Там министър председателят съобщи, че след около 20 дни ще започне строителството на тунел „Железница”.

Борисов пусна движението по-рано от предвиденото за улеснение на трафика и повишаване безопасността на движение за пътуващите към и от Гърция при предстоящите три почивни дни около 24 май и преди началото на активния летен сезон. Той очаква да минат поне 400 000 души по нея още днес. С пускането на движението на нови 6,5 км от магистралата се избягва влизането в Благоевград и създаването на тапи, което ще спести време на пътуващите и ще разтовари града от сериозен трафик.

Два виадукта, два селскостопански подлеза, два моста – над реките Логодашка и Струма, и един надлез са построени в 6,5-километровия участък. Положени са 127 хиляди тона асфалт, 70 хиляди тона циментова стабилизация, 200 хиляди кв. м. облицовка на откоси и 26 км. мантинела.

Премиерът Борисов благодари за разбирането от страна на археолозите за това, че археологическите находки, които бяха разкрити по трасето на магистралата край село Покровник, са преместени от трасето. Намерените археологически ценности при строителството ще могат да бъдат разглеждани от пътуващите. На мястото ще се изградят алеи, паркинги, както и защитни навеси над пренесените на новите места находки.

“Виждате колко много стени сме направили, за да се укрепят свлачищата. Не сме се отказали от магистралата, ние сме си дали проекта. Аз ще направя магистралата до Кресна, от двете страни на Кресна. После нека я направи някой друг, който има да дава няколко милиарда, мераклии за власт има, заяви премиерът Бойко Борисов, преди да открие новопостроената 6,5 километрова отсечка на АМ “Струма” на полигона край Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене