Нов скандал около Сандански в Държавен фонд „Земеделие“!

„Подаването на оставки и махането от всички държавни постове на десетки хора в момента е половината от работата“. Това заяви премиерът Борисов в петък в интервю за „Панорама“, като добави, че освен отстраняването от постовете им уличените в търсене на облага от еврофондове „ще трябва да върнат парите или ще им бъдат конфискувани, а тези, които са злоупотребили, ще им се търси наказателна отговорност“.

ДЕЖА ВЮ

Тази закана идва на фона на прясната информация от изминалата седмица за професионалната реабилитация на скандалния ръководен кадър на Държавен фонд Земеделие (ДФЗ) Янаки Червеняков, който беше показно уволнен през април 2016 г. след разкрития, че тъща му си е построила къща за гости като частна резиденция, а той води необяснимо луксозен живот. Отстраняването на Червеняков бе извършено и в контекста на разкрития за мащабни злоупотреби в ДФЗ, публикувани в медиите. Сега покрай новите разкрития за буквално същия тип злоупотреби с къщи за гости стана известно, че междувременно Червеняков е бил възстановен на работа във фонда, след като съдът окончателно е отменил уволнението му през декември 2017 г.

Случаят е изключително показателен за това как (не) се носи отговорност и какъв е ефектът от оставките и уволненията в администрацията. Разкритията за нередности в ДФЗ през 2016 г. и сегашните са практически едни и същи. Реакцията на управляващите е една и съща – оставки, уволнения и закани за търсене на отговорност. Три години по-късно Червеняков отново е на държавна служба без каквито и да е данни, че имотното му благосъстояние или професионалното му развитие са пострадали от скандала. А междувременно Румен Порожанов, който преди три години бе изпълнителен директор на фонда, сега е министър на земеделието и обяснява, че не си спомня подробности по случая с Червеняков, сочен навремето като негова „дясна ръка“.

УВОЛНЕНИЕТО НЕ БИЛО ЗА НЕРЕДНОСТИ, А ПО ОБЕКТИВНИ ПРИЧИНИ

Има един много любопитен щрих, който се вижда при справка в съдебните решения по делото, което Червеняков успешно води срещу уволнението си. От тях става ясно, че през 2016 г. той всъщност не е бил отстранен като санкция заради недопустими практики като конфликт на интереси и злоупотреба с влияние. Тогавашният шеф на ДФЗ и настоящ земеделски министър Румен Порожанов е подписал заповедта за освобождаването му с мотив „обективна невъзможност да изпълнява служебните си задължения“. Това е станало въпреки предложението на Инспектората към ДФЗ да бъде стартирано дисциплинарно производство срещу Червеняков, като по този начин дисциплинарната мярка всъщност е осуетена. Извън това процедурата по отстраняването на Червеняков е съпроводена с многобройни нарушения, които предизвикват съмнение, че не са случайни. А точно те са причината за отмяна на уволнението.

Всичко това става ясно от решенията на Административния съд – София град (АССГ), и на Върховния административен съд, с които през 2017 г. заповедта за уволнението на Червеняков, подписана от Порожанов година по-рано, е отменена като незаконосъобразна заради нарушена процедура, сбъркано основание, липса на мотиви за промяна на длъжностната характеристика и т.н.

През 2016 г. Янаки Червеняков е началник сектор в дирекция „Договориране по прилагане на мерки по Програмата за развитие на селските райони“, отдел „Договориране по частни мерки“, сектор „Инвестиции в земеделски стопанства“ в ДФЗ. Другояче казано това е структурата, която договаря средствата по Програмата за развитие на селските региони (ПРСР) по една от най-атрактивните схеми със субсидии – за инвестиции в земеделие. През април в медиите излязоха много документи за злоупотреби във фонда, които предизвикаха даже проверка на ДАНС и прокуратурата. Паралелно с това, разследване на „Биволъ“ разкри, че Червеняков демонстрира благосъстояние, което не отговаря на доходите тъща е спечелила два европроекта, одобрени от ДФЗ, като единият е за къща за гости в село Попина Лъка, община Сандански, която не се ползва по предназначение, а като лична резиденция. В същия район наскоро стана ясно, че къща за гости за лично ползване има и бившият зам.-министър Александър Манолев, която се води собственост на дъщерята на бавачката на семейството му, но е построена в негов имот и с негово кредитиране.

След разкритията Червеняков бе уволнен, а официалното внушение бе, че отстраняването е санкция за поведението му. От пресцентъра на ДФЗ в началото на април 2016 г. разпратиха следното съобщение: „Във връзка с подаден сигнал и извършено разследване, при което са установени пропуски при подаването на задължителните декларации от държавните служители, Пресцентърът на Държавен фонд „Земеделие“ Ви информира, че днес е освободен от длъжност Янаки Червеняков, началник-сектор в дирекция „Договориране по ПМРСР“. Оказва се обаче, че това не е вярно.

През април 2016 г. Червеняков е уволнен заради „настъпила обективна невъзможност да изпълнява служебните си задължения“, което обикновено означава заболяване или други нововъзникнали обстоятелства, които не зависят от страните по правоотношението. В случая обаче освобождаването е мотивирано с промяна в длъжностната му характеристика, извършена в същия ден на уволнението. Самата промяна е много странна – на тази позиция вече може да се назначават само юристи, а не, както дотогава – висшисти с диплома по природни науки, математика и информатика, аграрни науки и ветеринарна медицина, технически науки и др. Друга тема е, че на съда са представени две длъжностни характеристики с една и съща дата – 4 април 2016 г., като първата е с непроменено съдържание от деня на назначаването на Червеняков, което според според ДФЗ се дължи на техническа грешка. Не става ясно какво налага промяната в длъжностната характеристика, сочи съдът. Няма законова промяна, която да изисква това, няма и промяна в целите и функциите на длъжността, единствената логика е да се обоснове прекратяването на правоотношението, се казва в мотивите на АССГ. Във всеки случай промяната на длъжностната характеристика по инициатива на ДФЗ не може да обоснове уволнение на основание „обективна невъзможност“ да се изпълнява работата, още повече че естеството на работата остава съвсем същото.

ГОДИНА И ПОЛОВИНА В НЕПЛАТЕН ОТПУСК

За Червеняков през 2016 г. се твърдеше, че е „дясна ръка“ на Порожанов, което подхранва съмненията, че „дефектното“ му уволнение е замислено така, че да падне в съда. А съобщението, че от възстановяването си насам той е почти непрекъснато в неплатен отпуск, влиза в конфликт със здравата логика. В петък „Медиапул“ цитира отговор на ДФЗ, според който от декември 2017 г. до момента, с кратки прекъсвания, Червеняков е в дългосрочен неплатен отпуск. „Капитал“ зададе въпрос до фонда по каква причина един работодател ще държи година и половина свой служител в неплатен отпуск, след като неплатеният отпуск не е субективно право и работодателят не е длъжен да го предоставя – независимо дали е държавна институция или частна фирма. Отговор се очаква през седмицата.

ДЕФЕКТНОТО УВОЛНЕНИЕ – ПОЗНАТ ПОХВАТ В АДМИНИСТРАЦИЯТА

Издаването на незаконни заповеди за уволнение на провинили се държавни служители, които лесно ще паднат в съда, е изпитан трик в държавната администрация за потушаване на текущи скандали без сериозни последствия за провинилите се. PR ефектът на подобни уволнения действа от момента на оповестяването им, но никой не пита за основанието, нито проследява как то после бива отхвърлено от съда, върху който се хвърля цялата вина. Административни съдии говорят за десетки и стотици такива дела и по Закона за държавния служител и по Закона за МВР.
Съвсем наскоро във ВАС бяха отменени уволненията на около трийсетина митничари от свиленградската митница. Според някои съдии от съставите по тези дела, те са били заловени с желязно документирани доказателства за създаден механизъм за прибиране на пари, само че във всички заповеди като основание за уволнението е записано – „участие в организирава престъпна група“. Нещо, което трябва да бъде доказано от прокуратурата и прието от съда в рамките на наказателно производство, но дотогава не може да служи за основание за уволнение, пък и не е нужно.

Тома Харизанов

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене