Без категория

Националния печат

печат

“Труд”

Чиновниците с право да стачкуват

Чиновниците да имат право да стачкуват ефективно и да подписват колективни трудови договори с шефовете на ведомствата, в които работят.

Тези идеи за промени в Закона за държавния служител ще обсъди утре Съветът по административна реформа, под ръководството на вицепремиера Даниела Бобева.

Пътните фирми ще се борят за 79 млн. лв.

Обществени поръчки за текущо и зимно поддържане на пътищата в Северна България за следващите 4 години на стойност около 79 млн. лв. обяви Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ). Те се отнасят за 9 области, като фирмите могат да подават оферти за една или повече от тях до края на юли.

“Стандарт”

Зърнени босове делят 500 млн.

Рекордна жътва ще напълни хамбарите и джобовете на зърнените босове. Около 500 млн. лв. печалба се очаква да приберат земеделците тази година. Небивал добив от 5 млн. тона прогнозира земеделският министър Димитър Греков. Средната изкупна цена на новата пшеница се движи между 300 и 320 лв. за тон, като себестойността му тази година се изчислява на около 180 лв.

Пеевски: Отказах да подкрепя Василев за премиер

Аз със сигурност не се изживявам като властелин на държавата и с нито едно мое действие не се показвам като такъв. Обратното – наблюдавам, че с всички свои действия обаче г-н Василев показва, че тъкмо той се изживява като недосегаем властелин на държавата. Иначе как да си обясня публикациите в медиите, че е отпускал от КТБ кредити на свързани с него лица, които десетократно са надвишили размера на парите на държавните предприятия и българските граждани, които са му поверени.

“Капитал Daily

БДЖ е предложило на кредиторите си да му намалят задълженията с 30%

„Поискали сме от кредиторите по втория облигационен заем на „БДЖ холдинг“, редуциране на задълженията с 30%“. Това съобщи зам.-министърът на транспорта Антон Гинев. Предложението е направено миналата седмица, като в момента се чака отговора на другата страна. Т.нар. втори облигационен заем беше взет през 2007 г. с основната цел погасяване на стари задължения.

Европейско финансиране за сектор телекомуникации

Интернет става доминираща платформа за комуникации, за бизнес и социално и културно сближаване. Затова и наличието на високоскоростен достъп и иновационни цифрови услуги в трансевропейски мащаб е от съществено значение за икономическия растеж на единния европейски пазар. А за да стимулира развитието им Европейският съюз отпуска целево финансиране по Механизма  за свързване на Европа (виж карето).

“Сега”

Бизнесът отказва да плаща новите цени на тока

Големите потребители на ток ще предприемат безпрецедентна акция в знак на протест срещу популисткото определяне на цените на електроенергията. Предприятията ще спрат да плащат за ток, ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) одобри предложените нови цени, които трябва да влязат в сила от 1 юли. Фирмите не са съгласни с готвеното увеличение от 2.29 лв. за мегаватчас на мрежовата компонента и над 2 лв. за мегаватчас на началната цена на търговете за електрическа енергия.

Административната „реформа“ намали чиновниците с 43 бройки

Въпреки заканата на премиера Пламен Орешарски, че ще има 10% съкращаване на администрацията, за изминалата година чиновниците са намалели само с 43 бройки. Техният актуален брой е 144 832 души. Съкращаването е щяло да бъде по-голямо, ако не са били създадени Министерството на инвестиционното проектиране – 125 щатни бройки, администрацията на ЦИК – 14 бройки, и териториалните звена на Изпълнителната агенция по горите. Това става ясно от доклада за състоянието на администрацията, което правителството прие вчера.

“Монитор”

Шеф в БНБ прикривал източването на КТБ

Подуправителят на БНБ и ръководител на управление „Банков надзор” Цветан Гунев е прикривал източването на КТБ. Заради това престъпление прокуратурата е повдигнала преди две седмици обвинение на банкера. Информацията беше потвърдена официално от държавното обвинение и БНБ, но без да споменават името на източваната кредитна институция. На Гунев е наложена мярка за неотклонение „подписка” уточни прокуратурата.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене