Илияна Балева: Кърлежите и бълхите се активизират от влажното време…

Срещаме се с управителката на фирма „Bali Co LTD г-жа Балева, която се занимава с дезинфекция, дезинсекция и дератизация от 1996 година. Г-жо Балева сега в този сезон когато има много дъждове кои инсекти се активизират?

– Всички. Кърлежите и бълхите най-вече се активизират. Влажно е и средата е много благоприятна за тяхното размножаване.

Вашата фирма какво предприема сега?

– В момента ние се занимаваме с дезакаризация. Тоест третиране на зелени тревни площи. В борбата подхода трябва да е интегриран, защото кърлежите се появяват още февруари. Тъй като ние не правим превенция да се третира февруари, основното нашествие започва средата на април, началото на май. Трябва всички тревни площи да са окосени, защото кърлежите обитават горния слой на тревите. Ако те се косят борбата е интегрирана. От една страна косене, а от друга третиране с инсектициди. По принцип малко са разрешените инсектициди за третиране на кърлежи. Важното е, че те са фотолабилни. Когато е по-слънчево те се разграждат, но за сметка на това са биоразградими и фоторазградими без остатъчно действие. Тоест не представляват проблем за гражданите. Не водят до интоксикация.

Когато пръскате ми прави впечатление особено на детските площадки, че лепите стикери с предупреждение, че е третирано. :ного от родителите не спазват това нещо. Има ли опасност?

– По принцип не, но е опасно за хора, които са алергични. Затова би следвало да се спазва забраната за влизане поради това, че тези стикери се слагат с цел предотвратяване на неблагоприятни ефекти. В пясъчниците също има паразити, затова е хубаво когато децата играят там, след това родителите им да следят за тяхната хигиена. Важно е измиването на ръце. Защото не само кърлежи, а може да има и спорообразуващи бактерии.

Вашата фирма е една от многото търсени в югозападна България.

– Да, защото имаме традиция и опитност.

Да, доказали сте се в този бизнес. Прави ми впечатление, че ви търсят не само за треви и площадки, а и за заведения, хотели и механи. Там какъв е проблема? За какво се пръска там.

– Там по принцип се работи за хлебарки, бълхи, плъхове, мишки, дървеници и мухи. Тъй като това са обществени заведения и там по принцип се прави програма. Тази програма извършва контрол на популацията на тези ектопаразити. Ние работим в сферата на контрола на всички ектопаразити. Дератизация означава борба с плъховете и мишките, дезинсекция – борба с насекомите, дезинфекцията е борба с микроорганизмите…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене