Радостина Паньова, Ашли и Никола Тодоров ще пеят за празника на симитлийското село Полето тази събота

11-ти май е денят на Светите Кирил и Методий, по православния календар почитаме паметта на братята първоучители, канонизирани от българската православна църква. А църквата в Полето е наречена на тях. Откакто я има църквата в селото, 11-ти май е празник на селото.

Още рано сутринта отец ще отслужи празнична света литургия в храма, от 8:30 е службата в църквата. После млади мъже и момчета ще поритат малко мач. От 9:30 е началото на традиционния футболен турнир. Ще се надиграват два местни отбора, на мераклии футболисти от Полето, и два гостуващи състава – от град Симитли и съседното село Черниче.

По обяд, от 12:30 е ритуалът по освещаване на курбана в църквата. Традиционно малко преди ритуала благочестиви хора наддават да дарят храната. За всеки, дошъл на празника, ще има място на голямата трапеза в двора на църквата и купа със супа от курбана. Ще има и музикален фон.

А от 18:30 е празничната програма. С изпълнения на самодейци, даровити деца от общината. За празника на Полето ще пеят Никола Тодоров, Радостина Паньова и Ашли.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене