Трима роми от Самоков са арестувани за грабежа на заложна къща в Благоевград

Полицията в Благоевград разобличи и задържа тримата роми от Самоков, които обраха златото от заложната къща в ромската махала на Областния център.

Преки извършители на грабежа са Васил Методиев и Славейко Тренев, които с маски на главите нахлули в офиса на „Софком“ в района на Помощното училище. Онзи ден е бил арестуван и привлечен като обвиняем за техен помагач Валери Насов, който е шофирал лекия автомобил БМВ, ползван за престъплението. Вчера прокуратурата внесе искане в Окръжен съд да му бъде наложена постоянна марка „задържане под стража“.

В хода на делото стана ясно, че преди 8 месеца самоковските роми не са действали „на сляпо“, а са направили предварително проучване. Идвали в Благоевград, където живее сестрата на Васил Методиев, и разпитвали за заложни  къщи. След това си разпределили ролите и направили удара на 6 ноември миналата година. Престъпното трио е разкрито след няколкомесечно разследване. Първо са арестувани двамата основни извършители Васил Методиев и Славейко Тренев, като първият директно е приведен в затвора, за да изтърпява присъда за друго престъпление, а другият е с мярка „домашен арест“. Двамата издали третия съучастник – шофьора на автомобила, с който се придвижвали. Един от откраднатите мъжки златни пръстени той дал на сина си в Самоков, след което се върнал обратно в кв. „Факултето“ в София, където живее и работи.

Прокурор Ирина Аспарухова акцентира, че Валери Насов е осъждан многократно, миналото лято е излязъл от затвора и няколко месеца след това участвал в грабеж, което показва, че има трайни престъпни навици. За деянието, в което е обвинен по чл. 199, ал. 1, т. 4, го грози наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода и съществува опасност да извърши друго престъпление. Защитата на обвиняемия посочи, че е съдействал на разследващите, разкрил е цялата схема, посочил съучастниците си и гарантира, че няма да се укрие, тъй като от 4 месеца работи.

„Може по документи да ме водят опасен, но на никого не съм навредил. Искам да продължа да работя”, заяви в правото си на лична защита Валери Насов. Окръжен съд – Благоевград му определи най-тежката мярка „задържане под стража“.

Припомняме, че дръзкият грабеж бе извършен на 6 ноември миналата година посред бял ден, малко преди 12 часа. Престъпниците влезли в офиса на „Софком“ на ул. „Полк. Дрангов“ №91, намиращ се в района на Помощното училище, с маски . Единият натиснал служителката, а другият събрал златните накити, след което се изнесли с „мръсна газ” с лекия автомобил БМВ, който ги чакал отпред.

Изплашената жена натиснала паник-бутона и след 3 минути на място пристигнали първо служителите от охранителната фирма „OSK” на експолицейските шефове Страхил Иванов и Христо Величков. „Сигналът при нас постъпи в 11.55 ч., а в 11.58 ч. бяхме на място. Откраднати са златни бижута“, заяви тогава ексшефът на 1 РУ – Благоевград Христо Величков, който бе уведомил бившите си колеги. Изходните артерии на града бяха завардени от полицаи и предприети издирвателни действия, но апашите бяха успели да се измъкнат. Разследващ екип извърши оглед на заложната къща, експерти от НТЛ на полицията снеха отпечатъци, а на място бе проведен разпит на нападнатата служителка. Тя отказа коментар по случая пред медиите и след като полицаите си тръгнаха, се заключи в офиса на заложната къща.

Нищо не бяха чули и видели бабите, които продаваха плодове на кьошето на отсрещната улица „Свобода“. Единственото, което казаха, е, че заложната къща била отворена преди месец. Притеснена дотича благоевградската ромка Николинка Ангелова, която заложила два пръстена, които купила на внучките си, и два телефона. „Заложих двата големи пръстена и телефоните преди 5 дни, защото ми трябваха пари. Сама гледам внуците, родителите им са в чужбина. Взех по 70, 50, 90 лв. Лихвата беше малка – 5 лв. на ден“, обясни ромката, която започна да чука на заключената врата на заложната къща: „Тук ли са ми пръстените? Ако не ми ги дадете, да ми ги купите. Как така ке крадат, огин да ги изгори!”, люто кълнеше Николинка.

Изпълнителният директор на „София комерс Заложна къща“ АД Станислав Чупетловски научи от медиите за обира. Преди 9 месеца крадци задигнаха злато от другата му заложна къща, която се намира на ул. „Александър Стамболийски” №44 в Благоевград. За обира бяха уличени благоевградските роми Васил Димитров, Сергей Радев и Атанас Искренов. Обирът бе извършен за 1 минута от Васил Димитров на 17 януари  през нощта, който бе влязъл през страничен прозорец. Крадецът успял да грабне черна бижутерска кутия и побързал да се измъкне, тъй като СОТ-ът се задействал, а той наранил ръката си на стъклото. Веднага след това отишъл при двамата си приятели в ромската махала и им показал златото. Кутията изгорили, а златните пръстени останали при него. На сутринта продали 1 пръстен в друга заложна къща в Благоевград и с парите наели такси и отишли в Петрич, където се настанили в хотел. Там също продали още 3 пръстена, купили си нови маратонки и анцузи и заминали за Сандански, където също пласирали бижута в заложна къща. След около 10 дни тримата заминали за София, където продали още злато.

Кражбата е разкрита, след като криминалистите започнали масирани проверки в заложните къщи в областта, където лъснали имената на Сергей Радев и Атанас Искренов, които представили личните си документи при оформяне на покупко-продажбата. Двамата роми посочили  Васил Димитров като тартор на схемата и той бил арестуван. Тримата бяха обвинени за съучастие в кражба на злато с общо тегло 139 грама, на стойност 5610 лв. От общо 43 пръстена 32 са на Юлияна Никифорова от Бобов дол.

Тримата се признаха за виновни и делото срещу тях се гледа по съкратеното съдебно следствие. Васил Димитров бе осъден на 1 година и 4 месеца лишаване от свобода, като към наказанието му бяха прибавени още 3 години от активираната му условна присъда за друга кражба. Той бе осъден да изплати и 4740 лв. на изпълнителния директор на „София комерс Заложна къща“ АД Станислав Чупетловски и регионалния мениджър Красимир Максимов, които предявиха граждански искове за причинените вреди за причинените имуществени вреди. От първоначалната щета бе приспадната стойността на 9-те пръстена, които крадецът върна, тъй като не успял да продаде.

Двамата му помагачи бяха осъдени на 8 месеца условно.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене