Хаджидимово празнува

За поредна година на 6-ти май християнският празник Гергьовден пограничната община Хаджидимово празнува своят празник и патрон на града. Стотици християни и мюсюлмани тази нощ прекараха нощта в манастира „Свени Георги“ в молитви за здраве и благоденствие на семействата.

Празничният ден започна със Света литургия в манастира „Свети Георги“, където отново за здраве и благоденствие бяха дадени много курбани – откупени от импровизираната кошара на Светата обител и докоснати до иконата на Свети Георги Победоносец. 6-и май – Гергьовден е единственият празник, който се почита и от трите етнически общности в Гоцеделчевско а именно – християни, мюсюлмани и роми. Народното веселие по случай празника на Хаджидимово започна след празничната служба в манастира „Свети Георги“ като на сцената се качиха  изпълнителите Мария Христова, Николай Пиринлиев, Елена Шейтанова, Димитър Стефанов, Ансамбъла за народни песни и танци „Гайтан“ и „Огражденската четворка“. Целият площад в Хаджидимово както всяка година бе изпълнен с полеви ресторанти, сергии, детски забави и много други атракции.

Иначе празника в Хаджидимово започна още преди седмица с много спортни събития.

Снощи кмета на общината Людмил Терзиев официално откри празничното събитие с концерт на самодейни състави и заря.

Празничната програма по случай празника на град Хаджидимово, който традиционно се празнува на 6- ти май стартира с интересна футболна среща „ Места“ –Хаджидимово- ветерани. Футболната среща бе от18 часа на стадиона в Хаджидимово „Димитър Лекин“ От пък на стадиона в Хаджидимово започна футболния турнир за деца след 2006-та година. Турнирът бе с международен характер тъй като в него участваха и  два отбора от южната ни съседка Гърция.

Според  заявилите участие във футболния турнира за деца,  са отборите на „Места“-Хаджидимово, „Неврокоп“-Гоце Делчев, „Пирин“ –Разлог, „Пирин“-Благоевград, „Беласица“-Петрич, „Вихрен“ –Сандански, „Докса“-Драма и „Паок“-Кавала.

На 5- май „При майстора“ от 10 часа бе ден старт на турнир по шах, а от 16 часа  на стадиона в Хаджидимово се срещнаха двата футболни отбора  на „Места“-Хаджидимово и „Докса“-Волак.

В навечерието на 6-ти май от 19 часа кмета на общината Людмил Терзиев с приветствие към жителите и гостите откри официално празникът на град Хаджидимово,  след което за всички веселието продължи до полунощ с концерти на „ФОРТИСИМО“, „Тоника СВ“,  голяма заря и концерт на местната Рок група „ДАS“.

   

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене