Папа Франциск: Радвам се, че се намирам в България – място на среща на много култури и цивилизации, земя с древни християнски корени

БГНЕС

Папа Франциск: Нека България предложи бъдеще на надеждата за децата си

Радвам се, че се намирам в България – място на среща на много култури и цивилизации, земя с древни християнски корени. Благодаря, че ме посрещате така топло на този знаменателен площад, кръстен на Атанас Буров – човек, станал жертва на един човеконенавистен режим, който не можеше да приеме свободата на мисълта. Отправям с уважение моя поздрав към патриарх Неофит, като и митрополитите и епископите от Светия Синод и всички вярващи. Това каза папа Франциск в слово след срещата с президента Румен Радев.

„Нашето общуване трябва да бъде с уважение и респект към човешкото достойнство. Трябва да изкажем несъгласие с всякакъв вид насилие, с всеки опит религията да бъде използвана за цели различни от чисто религиозни. Моето днешно посещение възнамерявам идейно да се свърже с това, направено от Свети Йоан Павел II през май 2002 година“, допълни Светият отец.

„Да бъдат благословени Свети Свети Кирил и Методий, съпатрони на Европа, които със своите молитви, находчивост и обща апостолическа дейност са станали примери за нас, и остават, след повече от хилядолетие, вдъхновители на плодотворен диалог, хармония и на братска среща между Църквите, държавите и народите! Нека техният блестящ пример да породи много последователи дори и в наши дни, и да се появят нови пътища на мир и хармония!“, призова папа Франциск

Той не пропусна да отбележи и предизвикателствата, стоящи пред България в днешно време. „Сега, в този исторически момент, тридесет години след края на тоталитарния режим, който ограничаваше свободата и инициативите ѝ, България е изправена пред последствията от емиграцията през последните десетилетия на повече от два милиона нейни съграждани, търсещи нови възможности за работа. В същото време България – подобно на много други страни от Стария континент – трябва да се справи с това, което може да се разглежда като нова зима: демографската, която е паднала като ледена завеса в голяма част от Европа, като последствие от намаляването на доверието в бъдещето. Следователно, спадът в раждаемостта, съчетан с интензивния миграционен поток, доведе до обезлюдяване и изоставяне на много села и градове. Освен това, България се сблъсква и с явлението на онези, които се опитват да влязат в нейните граници, за да избягат от войни и конфликти или от бедност, и се опитват да достигнат във всеки случай до най-богатите райони на европейския континент, за да намерят нови възможности за съществуване или просто едно безопасно убежище“.

„Вашата държава винаги се е отличавала като мост между Изтока и Запада. Развитието на България задължително преминава през признаването на тази специфична специфика. Нека тази велика страна, станала плодородна от скромния труд на много поколения, и отворена за културен и търговски обмен, интегрирана в Европейския съюз и със солидни връзки с Русия и Турция, да може да предложи на децата си бъдеще на надеждата. Бог да благослови България! Да я запази мирна и гостоприемна и да я направи просперираща и щастлива!“, завърши словото си папа Франциск.

Светият отец бе приветстван преди това от президента Румен Радев. По думите му от София трябва да отекне по целия свят призив за мир на земята. „Знаем цената на мира – той е траен само когато тържествуват хуманизма и толерантността. Нашето общество не търпи расизъм и ксенофобия. Само но метри от мястото, на което се намираме, съжителстват от векове православен храм, джамия, католическа църква и синагога. Ваше светейшество, вие призовахте да изграждаме мостове, а не стени – това е мисията на нашето време. Защото стени се издигат лесно, а мостове – трудно“, отбеляза българският президент.

„Днес, когато омразата и ксенофобията се завръщат в Европа, ние си спомняме за Светите братя Кирил и Методий, които искаха всеки народ да слави Бога на своя език. Езиковите и културни различия не са пречка народите да живеят в мир“, категоричен бе Радев.

„Вашето посещение е едно от най-значимите събития в нашата нова история. То е още по-силно, защото ние споделяме общи грижи и тревоги. Грижите за опазването на мира и тревогите, за съдбата на милиони човешки същества – захвърлени на произвол и унижения и терор. Вашето посещение е свидетелство за обичта ви към българския народ и вярата в България за изграждането на един по-мирени, по-справедлив и по-човечен свят“, обърна се президентът към папа Франциск.

 ЕЛИН ДИМИТРОВ

Actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене