Благоевградската адвокатка Албина Анева взе статуетка на Темида за „Дело на годината“

Първи по рода си казус в съдебната практика на страната, свързан с тотоми­лионер, донесе най-престиж­ната награда “Дело на годи­ната” и статуетка на Темида на благоевградската адво­катка Албина Анева. За жи­телите в Пиринско това не е изненада, защото знаят, че имат ли сложен проблем, тя е насреща. Анева винаги се е заемала с най-заплетените и трудни дела, но наказател­ни. Именно в тази област тя се чувства в свои води, но наградата печели с граждан­ско дело.

А победата е още по-слад­ка, защото казусът на Ал­бина Анева побеждава в конкуренция с номинирани топ дела в категорията – делото “Октопод” с адвокат Ина Лулчева, делото “Едрев” за златните залежи на Бъл­гария, делото на Николай Цонев, и срещу делото за во­енните имоти на НДК.

“Когато чух номинации­те, почти се бях отчаяла. Страшно се изненадах, като съобщиха, че нашето дело печели. Аз съм единствена­та провинциална адвокатка, която бе отличена, другите бяха от столични кантори. За нас това е голяма чест и признание за труда”, казва сега Албина Анева.

Делото наистина е уни­кално,защото няма никаква съдебна практика по подо­бен казус. Атакува се печал­бата от Българския спортен тотализатор. По принцип, печалбите се изплащат сре­щу представен фиш, който е ценна книга, така че този, който представи фиша, той получава и печалбата. Но делото е свързано с това, че друг човек претен­дира за половина­та от спечелената сума, заради това, че е дал половина­та стойност от па­рите, за да се купи фиша, но не той го е пуснал, нито той го е зая­вил за из­плащане, нито е бил негов. В спортния тотализа­тор има 45-дне­вен срок за заявяване на претенции, но ище­цът не е ползвал това право, с което може да оспори пе­чалбата.

А претендира, че двамата с то­томилионера са създали гражданско дружество, за да участват в тотото, и да печелят. Документи няма никакви, представил само свидетели. На пръв поглед казусът изглежда лесен, но се оказа сложен като прав­на конфи­гурация, претен­цията се базира на една особена фигура в облига­ционно­то право, каквато е граждан­ското дру­жество. Но за да съществува, тряб­ват много доказа­телства, а не само гласни, коментира адвокат Анева.

Кантората на Анева пра­ви почти пълна справка на съдебната практика в Бъл­гария по казуса и установя­ват, че подобно дело няма. Справката е правена за над 30 години назад. “Ние до­казахме, че нашият клиент тотомилионер, сам си е пла­тил фиша, сам го е пуснал в пункта и сам е отишъл след това да заяви печалбата. Де­лото беше трудно и за две­те страни и висш пилотаж за съда”, казва още Анева. Ищецът е бил представля­ван от двама адвокати – ад­вокат Ивайло Алексиев от Кюстендил и Иван Чолаков, който е председател на ад­вокатската колегия в Благо­евград. Делото е спечелено на първа инстанция и сега е в Софийски апелативен съд.

КАЗУСЪТ, ДОНЕСЪЛ НАГРАДАТА

Милионерът е Румен Пе­овски от село Покровник. Делото бе гледано в Окръ­жен съд – Благоевград, след като Антон Ангелов от също­то село претендира за поло­вината от 1,6 млн. лв., които спечели Пеовски с пуснат фиш за 1,20 лв. на 27 април 2017 г. Ангелов твърди, че двамата са приятели от де­тинство и от много години играели заедно с 5 едни и същи числа – 5, 12, 16, 24 и 32, а шестото било избирано произволно от онзи, който пускал фиша за конкретния тираж. Двамата плащали по 60 стотинки за фиша от 1,20 лв., поради което Антон Ан­гелов претендира, че Румен Пеовски му дължи 834 436 лв., т.е. половината от печал­бата от 1 668 872 лв. В хода на делото са раз­питани свидетели, които твърдят, че тотомилионерът Румен Пеовски говорил на­всякъде, че печалбата била на двамата. След като взел парите, първо дарили пари на детската градина в село­то, след което и двамата хо­дили в София на дентален лекар да си оправят зъ­бите. Румен купил лек автомобил “Мерцедес” на лизинг от автокъща в Дупница, който дал за ползва­не на Антон, но след това си го взел с намесата на полицията. Тотомилионе­рът закупил и много други вещи за бита на приятеля си – като те­левизор, хла­дилник, кафе­машина.

Така Ангелов твърди, че те са били с милионера в граж­данско дружество. Румен Пеовски отрича подобно съдружие в играта на тото с Антон Ангелов и твърди, че сам си пускал фишовете, а преди 15 години печелил и петица. Делото загрубява и се стига до разкриването на доста лични неща от жи­вота на двамата приятели. Пеовски обаче заявява пред съда, че е давал пари наза­ем на Ангелов, които обаче не му връщал, а го “поил” на купони с негови приятели от кримиконтингента. Незабе­лязано му слагали хапчета в чашата с алкохол и тъй като след за­поите не можел да се контро­лира, по­сегнал на близките си, заради което вли­зал два пъти на лечение в психодис­пансера. Според тотомили­онера той бил умиш­лено тро­вен с нар­котици.

В под­крепа на тази теза адвокат Анева посочва, че Антон Ан­гелов е издирван за трафик на наркотици от испанските власти в Ла Коруня.

И така след изясняването на сложните “приятелски” отношения де­лото приключ­ва в полза на тотомилионе­ра в Окръжен съд – Благоев­град, тъй като гражданският иск е отхвър­лен като неос­нователен. Ре­шението обаче не е оконча­телно и подле­жи на обжал­ване пред САС.

За адвокат Анева бит­ката продъл­жава. Тя има солиден опит зад гърба си и сега, когато прави равно­сметка казва: “Никога не съм искала да ставам адво­кат, учих право, за да ста­на прокурор до сакралната 1992 година. Тогава Главен прокурор стана Иван Татар­чев и започна така нарече­ния демократичен обрат в дейността на прокуратура. Не чаках някой да ме увол­ни и сама напуснах. Както и голяма част прокурори и съдии, които чувстваха, че няма как да работят с ново­то ръководство на Главната прокуратура. Татарчев ни направи събрание и ни каза, че няма да работи с бивши комсомолски и партийни се­кретари, с деца на активни борци и комунистически ли­дери. Тогава бях комсомол­ски секретар на нашата про­куратура и по съвест реших, че ще си подам оставката. Отидох при него, а той ми каза, че изобщо не визирал мен, нито е имал предвид най-младия прокурор, ка­къвто бях тогава, само на 27 години. Той каза да си взема молбата и да се връщам на работа, но веднъж решила, си казах,че никой не може да ми търси сметка за мина­лото на родителите ми или на мен и напуснах”, спомня си днес Анева.

Тя завършва право през 1984 година и до 1992 годи­на работи като младши съ­дия в Окръжен съд и замест­ник-районен прокурор.

Но животът и я хвърля в адвокатската професия. За нея в региона казват – ко­гато е трудно, идва Албина Анева. И е така, тя е адвокат по едно от най-известни­те мегадела в България за уволнените до един от служ­ба “Пътни такси” – Кулата и обвинени, че са правели двойно счетоводство.

Прокуратурата направи фурор като изготви обвини­телен акт от 22 хиляди стра­ници, който се возеше в ми­кробус.

Тя е и доверен адвокат на Маргарита Бербатова и Асен Бербатов, майката и брата на известната ни футболна звезда Димитър Бербатов.

Анева е адвокат и по на­шумелите наскоро арести в няколко града фармацевти от онкологиите.

В Благоевград също има един арестуван аптекар.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене