Разследван за убийството на Борислав Манджуков иска 10 милиона лева за четиризвездния му хотел в Банско!

Милен Райков, бившият съдружник на ликвидира­ния през пролетта на 2013 г. от наемни убийци вар­ненец Бори­слав Ман­джуков, който след смъртта му съумя да заграби чрез съмни­телни схе­ми почти целия биз­нес, обяви за продан последния проект на покойника – 4-звезд­ния хотел „Роял Парк“ в планин­ския курорт Банско.

Помпоз­ният хо­тел, един от най-го­лемите в Банско, бе завършен и тържестве­но открит от Борис­лав Манджуков през 2012 г. Бизнесменът инвестира над 15 милиона лева в из­граждането му. Намира­щият се в близост до ски зоната „Роял Парк“ е със застроена площ от 12 000 квадратни метра. Хотел­ската част е съставена от 68 стаи и 2 апартамента, а върху 7000 кв. метра за­строена площ са изграде­ни над 120 апартамента за продажба. Огромният комплекс разполага с рес­торант, СПА център и за­крит басейн. Цената, която Милен Райков търси за хо­тела, е 4 780 000 евро без ДДС, или около 10 мили­она лева.

Скандалното в сделката е, че през 2015 г. Милен Райков съумя да прилапа грандиозния комплекс в Банско, плащайки смехо­творните 300 000 лева за имота. Сделката мина чрез майка му Лиляна Райкова, която изкупи целия капи­тал на „Роял парк Банско“ от офшорка. Още тогава близки до екзекутирания Манджуков алармираха медиите, че неговата дясна ръка Милен Райков ударно разграбва богатството на покойника чрез юридиче­ски врътки с криминален нюанс. Оказа се, че година преди да бъде разстрелян, Боби прехвърлил фиктив­но голяма част от бизнеса си на Райков, тъй като се опасявал, че данъчните може да запорират акти­вите му заради стартирало разследване срещу него за данъчни измами и контра­банда на цигари и алкохол.

Така Райков сложи ръка и върху други два хотела на Манджуков – „Еделвайс“ и „Астория“ в курортния комплекс Златни Пясъ­ци, както и върху десетки търговски дружества от бизнес орбитата на по­койника. Впоследствие Райков орга­низира фик­тивни заеми на хотелите към фирми, като друже­ствата-за­емодатели се оказаха собственост на офшорни компании, контролира­ни от негови приближе­ни. Според груби смет­ки Райков, който започ­ва работа при Бори­слав Манджуков през далечната 2000 г. като управител на негови заве­дения във Варна, преди да се превърне в негова дяс­на ръка, успял да загра­би бизнес и имоти за над 30 милиона лева от Ман­джуков.

Милен Райков бе и сред разследваните от МВР като евентуален поръчител на убийството на бизнес­мена. Разслед­ването обаче се съсредоточи към друга версия, лансирана от са­мия Райков – че Манджуков е екзекутиран от бандата на Радослав Калчев – Роди Черния. Топ мафиотът се укриваше дълго в Доминикана, пре­ди да се предаде през 2017 г. на МВР. Обвиненията за убийство срещу Черния Роди и групата му обаче отпаднаха поради липса на доказателства.

Близките на Борислав Манджуков са убедени, че крими­нали­стите отново трябва да се вър­нат към вер­сията „Милен Райков“. „Той е най-големият печеливш от смър­тта на Боби. Преди да застрелят Ман­джуков, Милен беше на заплата при него и на дребен процент от печалбата. Сега е мултимилионер, дви­жи с бронирани коли и разполага с цяла армия охранители“, казват опечалени приятели на покой­ния Борислав Ман­джуков.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене