54 годишен бизнесмен от Разлог отива на съд за причинена смърт

54 годишен бизнесмен от Разлог отива на съд за причинена смърт на мотоциклетист с неизправна самоходна машина

Окръжна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Т.З. за предизвикано от него пътнотранспортно произшествие, довело до смъртта на мотоциклетист – престъпление по чл. 343, ал. 3, пр. 7, б. „б“, пр. 1 , вр. ал. 1 ,б. „в“, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

Обвиняемият З. (на 54 години) е собственик и управител на търговско дружество и като такъв е закупил самоходна машина за земни работи – челен товарач – фадрома марка „Фиат“. Въпреки че бил длъжен, той не я регистрирал по надлежния ред в Министерството на земеделието и храните, нито преминал с нея изискуемия технически преглед. Наред с това машината била технически неизправна.

Около 16 ч. на 16.08.2017 г. обвиняемият Т.З. управлявал фадромата в гр. Разлог, без да има правоспособност от категория Твк-М или свидетелство за професионална квалификация за работа с пътнотранспортна техника. В района на сервиз на ул. „Годлевско шосе“ двигателят на машината внезапно спрял, поради неизправен привод. Това станало причина за загуба на управление от обвиняемия, като фадромата продължила да се движи по инерция и движейки се неконтролируемо, навлязла в лявата пътна лента. Последвал удар с движещия се срещу нея мотоциклет „MZ ETZ-150“, управляван от В.М., който бил отхвърлен и паднал на тротоара.

В резултат на ПТП били причинени травматични увреждания на водача на мотоциклета, вследствие на които той починал. От заключението на изготвената в досъдебното производство съдебномедицинска експертиза е установено, че В.М. получил черепно-мозъчна, лицево-челюстна, гръдно-коремна травми и такава на опорно двигателния апарат.

Предстои делото да продължи в съда.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене