Повече от 30 платени протестъра от Дебрен, сред които и деца под 16 години е закарал вчера в София за калабалък картофопроизводителя Владимир Шаренкалов

По 50 лева е раздал вчера  на айлякчии  от гърменското село Дебрен за да  ги закара на протест в София , картофопроизводителя Владимир Шаренкапов  който от години  в Гоцеделчевско се занимава с  крупно картофопроизводство  .

Владимир Шаренкапов  е от Самоков и член на УС на Националната  асоциация  на картофопроизводителите в България .

Вчера той с платените си протестъри се включи в протеста на  Българската асоциация „Биопродукти“  в столицата  за да искат оставката на земеделския министър Румен  Порожанов  поради натрупани проблеми, свързани с биологичното производство.

За това, че в автобуса на платените протестъри на Шаренкапов от Дебрен е имало  и непълнолетни  ученици под 16 години , е подаден сигнал  на тел. 112  и в РУ Гоце Делчев .

Никой от тези които  бяха вчера на протеста в София не се занимава със зеленчукопроизводство , закарани бяха  за да правят  тарапана  като на всички  бе платено от Шаренкапов по 50 лева , коментират възмутени  дебренци .

Жалби против Владимир Шаренкапов  до различни институции  има  и от собственици на  заграбени от него земи в полето на  Дебрен , Гърмен , Гоце Делчев и др. но на  самоковеца не му пука тъй като бил сигурен в опънатия  над бизнеса му чадър който  е най- вече партиен .Хмалел че  в миналото бил правешки зет и бил съсед  на  Тато  от където захванал  здравите си връзки .

„Вчера със закараните платени викачи в София  окончателно лъсна цялата истина за този човек  , коментират още  собственици на земеделски земи от  Дебрен с претенции, че са ощетени  от Шаренкапов .

На протеста в столицата е бил и евродепутатът от БСП  Момчил Неков, разказват платените дебренски протестъри  ,който отишъл  при тях  и обявил  , че подкрепя протестиращите около 150  души   и  техните искания и , че е нужна промяна в политиката на държавата към сектора, защото „проблемите  им няма да се решат със смяна на един министър с друг“.

На поредния платен протест , земеделският министър Румен Порожанов пък  обяви, че производителите на плодове и зеленчуци получават между 5 и 8 различни вида субсидии по отделни схеми, а плащанията специално при плодовете, включително с биологичното производство, са общо между 250 и 420 лв. на декар.

За Владимир Шаренкапов който е  от Самоков се знае ,че в района на  общините Гоце Делчев, Гърмен  и Хаджидимово за картофеният си бизнес е  завладял  хиляди декари общински и частни земи .Почти  цялото „ Летище „ в Гоце Делчев сеел с картофи .

На организираният  вчера с платените си протестъри  митинг  в столицата ,организаторите  от бранша  недоволстваха  срещу нова наредба, която предвижда налагане на големи санкции и дори отнемане на Сертификата на производители при минимални грешки.

Според тях  липсата на право на оспорване на наложена административна мярка може да предизвика целенасочени проверки от служители на министерството, които, забележете  да унищожат конкретен бизнес.

Другото искане бе,държавата да им  осигури изкупуване на продукцията на адекватни цени, както и да се създаде зеленчукова борса, на която да продават произведеното от тях и да се гарантира продажбата на български плодове и зеленчуци и биопродукти в супермаркетите.

 

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене