СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово за втора година се включи в инициативата „Журналисти в училище“

За втора поредна година СУ „Никола Вапцаров“ в Хаджидимово участва в гинициативата „Журналисти в училище“

Тази година тя има нов формат, чрез който се търсят мотивирани учители, които да припознаят нуждата от повишаване на медийната грамотност сред учениците и да имат желание да бъдат техни ментори в провеждането на училищна кампания срещу фалшивите новини. Старши учител по български език и литература Заприна Глушкова изпрати своята кандидатура за участие в шестото издание на инициативата „Журналисти в училище“. Кандидатурата й е сред одобрените за обучение.

      Така преподавателят от Хаджидимово , Заприна Глушкова  премина успешно първи етап на обучението – интерактивно онлайн обучение на тема „Как да дискутираме фалшивите новини в училище?“, в което се запозна как да въвежда темата в час и как да ангажира своите ученици в организирането на училищна кампания срещу фалшивите новини.

     След този етап старши учител Глушкова, бе поканена на 20 април 2019 г. в София да се включи в обучението „Фалшивите новини и обществото“,  за да надгради наученото онлайн.

Обучители бяха Илияна Николова, Изпълнителен директор на ФРГИ, Моника Писанкънева, Програмен директор на ФРГИ, Росен Цветков – журналист от BTV и Георги Апостолов – координатор на Център за безопасен интернет.

Особено интересен бе разследващия журналист  Росен Цветков с темата „Фалшивите новини през погледа на медиите“. Коментираха се казуси около криминални случаи в България. Не по-малко интересен бе и Георги Апостолов с темата „Медийната грамотност в интернет“.  Той сведе информация относно опасните за децата интернет явление  „Син кит“ и играта „Момо“.

     На финалния етап учителите имаха възможност да изпратят предложения за училищни кампании срещу фалшивите новини, които следва да са разработили заедно със своите ученици.

 В рамките на своите кампании учители и ученици могат да поканят в училище извени български журналисти, свързани с наградите „Валя Крушкина – журналистика за хората“.

     „Журналисти в училище“ се организира в рамките на Фонд „Валя Крушкина“, учреден при Фондация „Работилница за граждански инициативи“ през 2012 г. Инициативата цели да повиши медийната грамотност сред подрастващите, да ги стимулира да бъдат активни граждани и да допринесе за тяхното кариерно ориентиране. Обучението е част от инициативата „Журналисти в училище“, една от дейностите на Фонд „Валя Крушкина“ при Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Припомняме , че учениците на СУ „Никола Вапцаров“, отново под ръководството на старши учител по БЕЛ Заприна Глушкова, за втори път тази година ще участват с голям интерес в тази инициатива.

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене