Без категория

Националния печат

печат

“Труд”

Израел ни учи как да ловим терористи

Антитероризмът да влезе в учебните програми на стажант-лекарите, а на по-късен етап и на завършващите всички висши училища у нас. Това е целта на първия специализиран международен семинар, който започна във Варна. Организират го Медицинският университет и посолството на Израел в България.

“Сега”

След разпита си Пеевски посочи кои да са следващите привикани

Четири месеца след като „Протестна мрежа“ подаде сигнал до главния прокурор за неясно финансиране на триото Делян Пеевски, Николай Бареков и Цветан Василев, депутатът от ДПС се яви на разпит в столичната следствена служба. Той престоя около два часа в сградата, а след като излезе, уточни, че е дал информация и за готвения „атентат“ срещу него, за който миналата седмица бяха арестувани трима души.

Датата за предсрочните избори все повече се замъглява

Очакванията на днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) да бъде определена дата за предстоящите предсрочни парламентарни избори може и да не се оправдаят. Макар повечето политически сили да се обявиха за вот в края на септември или началото на октомври, вчера стана ясно, че БСП изобщо няма да предлага точен ден. Допълнителен щрих дава и съобщението на президентството, което не съдържа конкретен дневен ред на КСНС.

“Стандарт”

Ученици на заплата

От 15 септември ученици ще усвояват занаят и ще получават заплата. През новата учебна година стартират 29 пилотни проекта за дуално обучение. Според тях младежите ще учат професия в реална работна среда, съобщи просветният министър Анелия Клисарова на дискусия.

Оставка на кабинета според датата за вота

Първите мъже в държавата ще решат заплетената политическа задача по обратен ред. И правителството ще подаде оставка едва след като стане ясна датата за изборите. Това съобщиха за „Стандарт“ отлично информирани източници от „Дондуков“ 1 и „Позитано“ 20. След като политическите партии постигнат консенсус за датата на предсрочните парламентарни избори, ще се тръгне по обратен ред. И според това дали е избрана последната неделя от септември – 28.09 или неделите в първите две седмици на октомври, ще се пресметнат сроковете по конституция за служебен кабинет и същите за проучвателен мандат на партиите в парламента.

“Капитал Daily

Банките вече предлагат ипотечни кредити по новите правила

Част от банките вече предлагат ипотечни кредити, съобразени с новите законови правила, които ще влязат в сила в края на следващия месец. Това показват наблюденията на консултантската компания „Кредит център“. В месечния си анализ за развитието на жилищното кредитиране от дружеството посочват, че на пазара вече има оферти, в които са премахнати таксите за усвояване, годишно обслужване и предсрочно погасяване.

Как да затворим кръга образование – бизнес – млади хора

Бизнесът се развива много по-бързо от образователната система и това до голяма степен е нещо напълно нормално. Затова и смисълът на образованието трябва да бъде не толкова в това да подготвя готови кадри за пазара на труда, а в това да създава мислещи, гъвкави и адаптивни хора. Да им помага да осъзнаят какво ги вдъхновява, каква професия и кариера искат и в същото време да отгледа у тях желание непрекъснато да се развиват и да учат.

“Монитор”

Газовите доставки за България без проблем засега

Няма промяна в режима за доставка на газ за България и параметрите са в рамките на договорените, съобщиха в ранния следобед вчера от Министерството на икономиката и енергетиката, след като в 9 часа българско време Москва спря подаването на синьо гориво за Украйна. От ведомството допълниха, че към момента няма констатирани технически индикации за прекъсвания или промяна на характеристиките на газовия поток никъде по трасето, по което руският газ през Украйна стига до България.

Апокалипсисът в Турия заради незаконна сеч

Същински апокалипсис настана след 45-минутен дъжд в казанлъшкото село Турия. Заради изсечената незаконно гора над селото водата от валежа потекла направо към реката и се образувала двуметрова вълна. Стихията отнесла 60 къщи, издавила животни и оставила десетки възрастни хора без дом. “Беше малко след 17 часа в неделя, когато се чу силен тътен. Когато погледнах през прозореца, видях, че от планината се спуска огромна вълна, която носеше със себе си дървета, камъни и боклуци. За секунди водата стигна до долната махала на селото, буквално заля моста и всички улици”, разказа пред „Монитор” Петър, който първи забелязал приближаващата стихия, тъй като къщата му била на най-високата част от селото.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене