Нов подход в преподаването представиха учителите в направление „Облекло“ в открит урок на тема „Проектиране на дамска рокля за нестандартна фигура“

За първи път в НПГ „ Д.Талев“ бе проведен урок, обединяващ ученици от 8,11 и 12.клас. Урокът е на тема „ Проектиране на дамска рокля за нестандартна фигура“, замислен и реализиран от преподавателите в направление „ Облекло“ – главен учител Елена Иванова и старши учител Соня Воденова. В последните години интердисциплинарните уроци са честа практика в училищното всекидневие, но за първи път се осъществява урок „ по вертикалата“, обединяващ ученици и учебно съдържание от различни класове. Целта на урока е да се онагледи целият път на дизайнерската идея до пускането и като готов продукт в производството. Полезността на урока е голяма, защото обучаемите могат да проследят един процес в цялост – учениците от 11. и 12.клас не са запознати с новата учебна програма и могат да наблюдават урочни единици от нея; осмокласниците, от своя страна, могат да видят чрез урока целия път на творческата идея. Учебните предмети, застъпени в комплексния урок са –„ Технологично проектиране на облекло „ – 8.клас, РПП; „ Процеси в шевната промишленост –учебна практика – 8.клас, „ Технология на облекло от текстил“ -11.клас, „ Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил“- 12.клас, ЗП.

По време на урока учениците бяха разделени на два отбора от различни класове и всеки представител има своя задача. Осмокласниците представиха художествена и модна скица на своята дизайнерска идея за рокля; единадесетокласниците – технологичната част – техническа скица и представяне на модела; дванадесетокласниците изясняваха моделната разработка, т.е. как върху основната конструкция се прави конкретното облекло. Отборите презентираха идеите си пред голяма аудитория. Гости на урока бяха старши експерт по професионално обучение – г-жа Антоанета Николова, директорът на НПГ – г-жа Мария Георгиева; заместник-директорът – г-жа Василка Кирева; преподаватели и ученици от Професионалната гимназия в гр. Велинград, преподаватели и ученици от Второ основно училище, гр. Гоце Делчев, преподаватели от НПГ „Д.Талев“ и много родители.

Учениците показаха отлично усвоени професионални компетентности и презентираха прекрасно своите дизайнерски идеи – идея за учителска униформа и модел на ежедневна лятна рокля, като обосноваха избора на типа облекло. Всеки от гостите получи работна карта, по която може да избере модела рокля, който е най-добър според собствената му фигура. Докато учениците извършваха своята отборна работа, старши учител Соня Воденова представи полезна и интересна презентация по темата дамска рокля. В урока хармонично бяха вплетени различни методи на преподаване – рисуване на идея, презентиране, работа по проект, работа с работни листове. Всички присъстващи на урока се обединиха върху високата полезност на този тип преподаване; урокът получи отлична оценка и от родителите, които бяха горди от представянето на децата си.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене