ТЪРЖЕСТВЕНОТО ВЛИЗАНЕ НА ГОСПОДА ИИСУСА ХРИСТА В ЙЕРУСАЛИМ – ЦВЕТНИЦА, ВРЪБНИЦА

Един ден след възкресяването на Лазар и шест дни преди най- големия еврейски празник Пасха, Господ се отправил с учениците Си за Йерусалим. Обикновено Спасителят влизал в свещения град пеш и с дълбоко смирение. Но сега Той пожелал да влезе в него като Цар, тъй както някога дошъл тук неговият праотец цар Давид – възседнал върху осле. С това Иисус Христос искал да покаже на народа за последен път, че Той е дългоочакваният Месия и че отива на смърт доброволно.

Като приближил едно село, което се намирало съвсем близо до Йерусалим, Господ изпратил в него двама Свои ученици и им рекъл:

– Идете в селото, що е насреща ви, и ще намерите вързана ослица и осле с нея. Отвържете ги и Ми ги докарайте. И ако някой ви попита какво правите, кажете му, че те са потребни на Господа.

Тъй и станало. Когато учениците Му се завърнали с добичетата, Спасителят възседнал едно от тях и приближил градските порти.

Междувременно свееният град се готвел за великия празник. Десетки хиляди поклонници от страната и от чужбина шетали из града в радостна възбуда. Още предния ден тук се разнесла чудната вест за възкресяването на Лазар. Тази новина развълнувала още повече народа и целият град като че ли тръпнел от възторг в очакване на нещо велико.

И наистина, Най-великият между великите влязъл в града. Радостното множество постилало дрехи и палмови клонки по пътя, където минавал Христос и вдъхновено викало:

– Осана (Слава) на Давидовия Син! Благословен е, който иде в името Господне!

Единственият тъжен в този момент бил Сам Господ. Той знаел, чеистинската причина за тържественото Му посрещане била, че искат да Го коронясат за земен цар. Знаел, че не след много години този свещен град, който така силно обичал, щял да бъде превърнат в развалини и пепелище от езичници. Знаел, че същият този народ, който сега Го хвали, само след няколко дни ще вика за Него: „Разпни, разпий Го!“. И всичко това го изпълвало с дълбока скръб. Спасителят се отправил към храма. Тук Той поискал да се помоли и проповядва на народа. В храма заварил невъобразим хаос и бъркотия. Божият дом бил превърнат на пазар: дворът му бил препълнен с волове, овци и други жертвени животни, с продавачи на гълъби и такива, които разменяли чуждите пари с еврейски. Преизпълнен със свещен гняв, Господ изпъдил търговците, прекатурил техните сергии и им казал: – Домът ми е дом за молитва, а вие сте го направили разбойнически вертеп.

Тук били надошли много слепи, сакати и други болни, над които Господ се смилил и ги изцерил. Тези чудеса отново възпламенили народния възторг и всички радостно завикали. Особено щастливи и въодушевени били децата, които с чисти сърца и най-искрени чувства към техния Божествен Приятел възклицавали:

Осана на Сина Давидов! Първосвещениците и книжниците видели чудесата, които Господ извършил и чули радостните възгласи на децата. Това ги изпълнило със завист и негодувание. Те настояли Христос да им забрани да викат, но Той им отговорил:

– Ако те млъкнат, камъните ще проговорят! Нима никога не сте чели пророчеството на Давид: „От устата на младенци Ти (Господи) си стъкмил похвала?“ (Псалтир 8:3).

За да предотврати намерението на народа, да Го направи цар, Иисус Христос напуснал града и се върнал отново във Витания при Своя приятел Лазар. Тук Той започнал да се подготвя за предстоящите Си страдания и Кръстна смърт. Наближавали най-черните и позорни дни от историята на човечеството… Но наближавал и денят на неговото избавление и спасение.

Тържественото влизане на Иисуса Христа в Йерусалим като Цар е велик празник, който е повече известен на народа под наименованието Връбница (Цветница). Този ден се празнува в неделята преди Възкресение Христово (Великден). Нарича се Връбница, защото тогава в църква се раздават на богомолците разцъфнали върбови клонки (вместо палмови, защото палмата не расте у нас) припомняйки тържественото влизане на Христа в Йерусалим. Но този хубав обичай има и друг, по-дълбок смисъл. Разцъфналите върбови клонки са символ и знак на царското достойнство на Спасителя, Който владее вселената и на Неговата победа над врага на човешкия род – дявола.

Традиции и обичаи на Цветница

На Цветница имен ден празнуват всички, които носят име на цветя като Калин, Калина, Роза, Маргарита, Цветан, Цветелина, Цветанка, Лилия, Невена, Калия, Явор, Ясен, Ружа, Върбан, Здравко, Здравка, Камелия и много други.

Какви са обичаите за този празник?Резултат с изображение за цветница

Цветница е подвижен празник, който винаги се чества в неделята преди Великден. На този ден в църковните храмове в цялата страна се провеждат богослужения, като те започват още от вечерта на Лазаровден, събота.

По традиция през деня се берат върбови клонки, които са символ на палмовите клонки. С тях е посрещнат Божия син в Йерусалим, които хората постилали по пътя му. По нашите земи няма палми, затова върбовата клонка се е превърнала в този символ на радост.

В църковния храм вярващите могат да вземат върбова клонка, като част от нея оставят пред иконата, а с другата част сплитат венец, който могат да поставят след това над вратата на дома си, за да ги предпазва от беди.

Популярен обичай е т. нар. кумичене, който се извършва на предния ден – Лазаровден. Лазарките правят венци от върбови клонки и ги пускат в реката. Венецът, който излезе най-отпред носи на собственичката си титлата „кумица“. Титлата задължава другите лазарки да гледат към нея с уважение, да търсят и ценят съветите ѝ през цялата година. Момичето, което се окичи с титлата „кумица“, трябва да приготви празнична трапеза.

Известен е обичай, според който хората слагат на кръста си върбова клонка на празника, за да ги предпази от болки в кръста и костите.

Освен за венец над вратата на дома, можем да използваме върбовите клонки да направим венец за декорация на празничната трапеза. Тя е символ на здраве и радост.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене