Община Гоце Делчев прави актьора Калин Врачански лорд

Един от най-обичаните ни актьори влиза в ролята на лорд Хенри Уотън в спектакъла „Портретът на Дориан Грей“ по едноименния роман на Оскар Уайлд. По думите на режисьора Стайко Мурджев адаптацията, която той използва за представлението е на внука на Оскар Уайлд.
Това е третата забележителна творческа среща между Мурджев и Врачански след постановките „Франкенщайн“ и „Коварство и любов“ в Театър София. Спектакълът се осъществява с подкрепата на Община Благоевград и Община Гоце Делчев.

В „Портретът на Дориан Грей“ става дума за култа към младостта и красотата, за нарцисизма като болест на духа. Дориан Грей е еманация на най-лошото, характерно за човешката природа – суетата, лекомислието, жестокостта, самозабравата и слабостта пред изкушението. Историята е позната. Сюжетът е конструиран около Фаустовия мотив – героят жертва душата си в замяна на вечна младост и красота. С годините по съвършения облик на Дориан Грей не се отпечатва нито белег от моралната му деградация. Вместо самия Дориан грозотата и старостта застигат само портрета му, създаден някога, за да увековечи неговата младежка енергия, невинност и изящна красота. „Всъщност пиесата е много силна, защото говори как никой от нас не може да избяга от себе си, от нашата друга и непозната самоличност, нашия двойник. Той се промъква тайно в нас, едновременно близък и далечен, той скрива страховете ни зад различни маски и безсрамно започва своята игра, целяща да измести онази част от нас, която познаваме“, сподели Калин Врачански за ролята си и допълни: „И образът на Дориан също не е лесен. Той изпитва удоволствие от двойния живот, като присъства на парти само 24 часа след като извършва убийство. Лицемерието и самодоволството са очевидни. Авторът Оскар Уайлд смесва образите на човека от висшата класа и по-нисък клас човек в Дориан Грей. Аз му казвам на Дориан по-рано, че престъплението се извършва от хора с по-ниска класа. И че за тях престъплението е както изкуството – просто метод за извънредни усещания. Това отвежда към темата за двойствеността“, обясни още Врачански.

В спектакъла на благоевградската трупа, който ще е на 7 април от 19,00 часа в Театър „Азарян“ участват : Дориан Грей – Севар Иванов, лорд Хенри Уотън – Калин Врачански, Базил Холуърд – Димитър Захариев / Александър Хаджиангелов, Лейди Уотън – Гергана Цакова, Херцогиня Монмът – Пепа Манева, Сибил Вейн – Мариана Бонева, Джеймс Вейн – Кънчо Кънев, Мисис Вейн – Албена Чобанова, Мистър Айзъкс – Лъчезар Кацарски, Алън Кембъл – Теодор Куков, Продавачът на опиум – Мартин Лазаревски, Виктор – Аладин Алиибрахим, Божидар Йорданов, Йордан Върбанов.

Вестник “ Градът „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене