С нова технология в Югозападна България ще оцеляват двойно повече фиданки

Югозападното горско предприятие отглежда фиданки със защитени в контейнери корени. Тази нова за България технология на залесяване увеличава близо двойно броя на захваналите се фиданки и позволява много по-бързо възстановяване на гори на по-голяма площ. Как се отглеждат фиданки за залесяване в контейнери и какви са ползите от този метод разказаха днес експерти от Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП), които са организирали производството в разсадника на Държавното горско стопанство – София в Локорско.

 

По случай откриването на новата технология, горските служители – сред които и директорът на Изпълнителната агенция по горите – се поздравиха и за Седмицата на гората и 140-годишния юбилей на горската администрация в България.

 

За разлика от засаждането на фиданки с гол корен, при което обичайно оцеляват под 50% от дръвчетата, контейнерното отглеждане осигурява защита на кореновата система и обикновено около 97% от фиданките се захващат и израстват в гора. Това обясни директорът на ЮЗДП Дамян Дамянов. Предприятието въвежда технологията в своята инициатива за възстановяване на гори от „Натура 2000“, подкрепена от европейската програма „Лайф“ чрез проекта Lifeforhab.

 

Поточната линия поставя в контейнери предварително проверени семена и в рамките на минутри "произвежда" стотици фиданки. Още при засаждането си, на различни етапи от поточната линия, те могат да бъдат допълнително поляти с вода и покрити със защитен материал.

 

Инициативата на ЮЗДП (структура на Министерството на земеделието, храните и горите, която отговаря за управлението на държавните гори седем административни области – Благоевград, Кюстендил, София град, София област, Пазарджик, Перник и Ловеч) въвежда технология за фиданки, която е обичайна за Европа, но не е прилагана в България досега.

 

Стотици контейнерни фиданки могат да бъдат отгледани едновременно в разсадника в Локорско и да бъдат засадени през същата година.
 

Василий Маринковски и Теодор Тодоров – ръководител и мениджър на проекта, разясниха, че основната цел е да се възстановят увредени гори от мрежата „Натура 2000“ в България с дървета с контролиран произход, които са подходящи за целевите защитените местообитания (или „хабитати“) . Пълното име на проекта Lifeforhab – „Възстановяване и подобряване на природозащитния статус на приоритетни горски хабитати от мрежата Натура 2000 в България“ – обяснява допълнително предназначението на отглежданите в защитни контейнери фиданки.

 

Кои гори от „Натура 2000“ са увредени

 

Преди да пристъпи към залесяване с новата технология, екипът на ЮЗДП е анализирал нуждата от възстановяване на приоритетни горски местообитания от мрежата „Натура 2000“ в България. Резултатите са, че към момента в България над 5500 хектара от приоритетни за „Натура 2000“ горски хабитати са унищожени или увредени от природни нарушения (ветровали, пожари, вредители) и се нуждаят от възстановяване. Близо 20 милиона фиданки ще са необходими за залесяване в тези горски площи.

 

От идентифицираните като увредени гори, 130 ха се намират 6 защитени зони на територията на ЮЗДП – зоните „Витоша“, „Огражден-Малашево“, „Конявска планина“, „Кресна-Илинденци“, ‘Осоговска планина“ и „Скрино“.

 

Първите „деца“ на въведената в експлоатация днес технология за контейнерно отглеждане на фиданки ще бъдат засадени наесен в „Кресна-Илинденци“ – защитената зона от „Натура 2000“, която пострада от пожар през август 2017 г.

 

Защо са нужни контейнерните фиданки

 

Още през 2018 г. ЮЗДП започна залесявания в увредената зона „Кресна-Илинденци“ с типичните за защитените местообитания видове – черен бор и зимен дъб. Оказва се, обаче, че капацитетът на съществуващите разсадници не е достатъчен и за нуждите на залесяванията се внасят фиданки от чужбина. Тъй като произходът им не е местен (за значението на произхода на фиданките виж тук), обаче, малка част от тях успяват да оцелеят – под 20%. Това стана ясно от разясненията на инж. Теодор Тодоров, Мениджър на проекта Lifeforhab, и на Лидия Георгиева, отговорник на разсадника в Локорско и поточната линия за контейнерни фиданки.

 

За да се справи с тези проблеми, ЮЗДП изгражда поточната контейнерна линия, която има капацитет за отглеждане на големи количества фиданки и при която произходът и състоянието им са под контрол.

 

Контейнерно „производство“ за по-здрава гора

 

Представената днес технология за отглеждане на фиданки ползва семена, събрани от ЮЗДП и негови изпълнители от контролирани източници и анализирани, за да се осигурят произходът и шансът им за оцеляване.

 

В Локорско контейнерното производство на фиданки използва събран от подходящи места посадъчен материал, който се съхранява по дървесен вид и произход и се подбира за конкретното място на залесяване в целевите зони от "Натура 2000"
 

 

В допълнение, използването на поточна технология на засаждане на фиданките в контейнери допринася те да се засаждат без риск корените им да бъдат наранени при транспортирането и залесяването.

 

„При недостига на персонал в горската администрация често се налага залесявания да се правят от недостатъчно обучени хора и корените се пречупват и фиданките се нараняват, което води и до по-нисък процент на оцеляването им,“ обяснява Теодор Тодоров.

 

При засаждането с новата технология кореновата система е обгърната от хумуса от контейнера и при залесяването се полага заедно с него в почвата. Това улеснява оцеляването на дръвчето дори при неблагоприятни условия – обогатеният хумус защитава фиданката за известно време дори при суша.

 

Освен по-добрата защита на качеството на фиданките, поточната линия също има и количествено предимство. Тя има капацитет да засажда стотици контейнери иглолистни и широколистни фиданки от семената, събирани от подходящи за зоните от „Натура 2000“ райони.

 

В разсадника в Локорско има изградена и оранжерия за отглеждане на по-чувствителните фиданки – иглолистните – в първите седмици от поникването им. След това те се изваждат на открито при контейнерите с широколистни фиданки в двата парцела за отглеждане в Локорско, които (също както и оранжерията) разполагат с автоматични системи за поливане и за обогатяване на почвата на контейнерите.

 

Капацитетът на оранжерията за контейнери от фиданки позволява хиляди иглолистни дръвчета едновременно да поникват в нея през първите седмици, когато трябва да бъдат защитени от външната среда.

 

При отглеждането в контейнери фиданките могат да бъдат залесени още същия вегетативен сезон, докато ако се засаждат с гол корен, трябва да се изчака да израснат 2-3 години. Тази скорост на процеса също помага увредените гори от „Натура 2000“ да бъдат възстановени по-бързо.

 

Очакването на екипа на проекта е първите отгледани фиданки да бъдат залесени край Кресна тази есен и да оцелеят 97%, каквито са средните резултати от контейнерната технология. 1200 фиданки ще бъдат залесени в зона „Кресна-Илинденци“, като част от тях ще бъдат по старата технология – с гол корен. Така от ЮЗДП ще могат да сравнят адаптацията на двата вида фиданки в едни и същи условия, разясни Тодоров.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене