Кметовете на Гърмен и Огняново Минка Капитанова и Димитрия Гюрова и изпълнителя Венци Амзов прерязаха лентата на превърната в истинско бижу 89 годишна стара минерална баня в Огняново

Днес в рамките на  празниците на община Гърмен в Огняново бе прерязана лентата на новата придобивка за жителите на община Гърмен и  всички туристи от страната и чужбина а именно реконструираната и напълно обновена стара минерална баня на така наречените Горни минерални бани в Огняново.

От старата минерална баня и присъединената към нея леглова база вече няма и помен. Тя се помни и до сега предимно от  тютюнопроизводителите и от по- възрастното население на гърменско и целият гоцеделчевски регион, които през годините почиваха и лекуваха ставни и други болежки. Старата минерална баня на така наречените „Горни минерални бани“ в Огняново е построена през далечната 1930 година и е емблемата на село Огняново, която община Гърмен съумя да запази и за следващите поколения.

Днес  благодарение на община Гърмен и изпълненият проект от неговия автор и изпълнител арх. Валентин Тюфекчиев и дружеството А-СТРОЙ ЕООД на мястото на старата сграда и минералната баня, които почти бяха със затихващи дейности, се извисява супер модерна и многофункционална сграда с два големи басейна за мъже и жени и хотелска част с четири просторни и красиви спални и един апартамент. Лентата на новата придобивка, днес прерязаха с истинско удовлетворение и гордост кмета на община Гърмен Минка Капитанова, кмета на курортното село Огняново, Димитрия Гюрова и управителя на фирмата изпълнител на проекта А-СТРОЙ ЕООД, Венцислав Амзов.  На тържественото събитие присъстваха много жители от селата Гърмен и Огняново, кметове, общински съветници и гости, които с удоволствие разгледаха обновената сграда превърната от изпълнителите в истинско бижу.

Новата придобивка, която е собственост на община Гърмен  ще осигури 3 постоянни работни места за 2 рецепционистки плюс едно работно място още за камериер- хигиенистка. Вече по програма за осигуряване на заетост за  трудоустроени лица са назначени и двама пазачи, коментира кмета на община Гърмен Минка Капитанова.

Относно цените на услугите които са приети от ОБС Гърмен Минка Капитанова сподели, че за ползване на баня и басейн цената ще бъде 5 лв.  на човек. Таксата за стая за почиващи ще бъде 50 лева  на ден а за апартамента.80 лева  за ден .

Предвидено е на партера на сградата да бъде отворен и магазин който да обслужва посетителите и почиващите и гостите на модерния комплекс.

„Пожелавам на всички жители от община Гърмен, целият гоцеделчевски регион и  гостите от страната и чужбина, които ще почиватр при нас със здраве да ползват новата ни придобивка. Горда съм, че успяхме да съхраним това наше богатство оставено ни като Божи дар от предците и природата защото минералната вода в Огняново е вече прочута със своите лечебни качества по цял свят“, каза при откриването на реконструираният и обновен обект на община Гърмен “Горни минерални бани“, кмета на общината Минка Капитанова.

„Това е скъпа инвестиция, която не може да се възвърне дори и за една година, тя остава за поколения напред и дай Боже хората да я ползват и пазят поне още 100 години, защото наистина за Огняново и община Гърмен „Горни минерални бани  си остават емблема за век и веков“ заяви и кмета на Огняново Димитрия Гюрова.

 Общата стойност на проекта, с който община Гърмен съхрани за години напред старата баня на Горни минерални бани в Огняново заедно със строителството и обзавеждането на базата възлиза на около 540 000 лева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене