10 души заливат съда с цинични искове за милиони. Арестант с висящо дело води рекордните 600

Не повече от десетина души у нас са успели за последните години да напишат и внесат близо 2000 съдебни искове и жалби. Темида периодично се задръства от исковите молби на свои добри познайници, определящи се като борци за справедливост, громящи мафията в държавата.
Неофициалната класация води лежащият в ареста Емил Милев с множество криминални регистрации и висящо дело в спецсъда. Само от задържането му през януари 2018 г. до края на годината Милев е подал 33 жалби срещу съдии, прокурори, следователи, съдебни охранители.
Жалбите му са по повод досъдебното производство на Специализираната прокуратура срещу него за ръководство на престъпна група за грабежи. Милев искал да се образуват досъдебни производства срещу магистрати и служители. В общата му сметка има

НАД 700 ПУСНАТИ ЖАЛБИ И ИСКОВЕ

за граждански и наказателни дела за клевета и обида срещу магистрати, полицаи, съдебна охрана, надзиратели, вещи лица и журналисти, които го наричат с прякора му.
Останалите „вечни“ жалбоподатели обаче не са криминално проявени и никога не са стигали до ареста. Напротив, те имат завидна правна култура като за непрофесионалисти и смятат себе си за жертва на „лошата система“ и „мафията“.
Към 560 дела е завел Н. Н., М. Д. има на сметката си към 360, К. Б. води над 150 дела, а останалите са със „скромните“ по около стотина иска.
Основната част от гражданските дела на тези хора е свързана с искане за обезщетение за нанесени морални вреди. Наред с юридическите термини в повечето молби е пълно с обидни, вулгарни и цинични квалификации, недопустим език, явно неуважение към правосъдната система. Делата на тези вечно недоволни граждани обикалят из съдилищата в цялата страна, защото масово съдиите си правят самоотводи. Това се налага, защото магистратите често са и ответници по заведените граждански или частни наказателни дела от същите жалбоподатели.
Повечето от тях предявяват претенции „на едро“, искат милиони, защото разчитат да бъдат освободени от държавна такса, но делата им се прекратяват и няма данни някой да е получил дори и един милион по спечелен иск.
Един от вечните жалбоподатели от столицата

Е ПОИСКАЛ ОТ АПЕЛАТИВЕН СЪД 6 МЛН. ЛВ.,

защото му е прекратил дело. Магистратите от Ямбол, където делото е стигнало след обиколка из страната, обаче са категорични, че съдиите, прокурорите и следователите не носят отговорност за своите служебни действия и за постановените от тях актове.
Друга искова молба е срещу шеф на голяма банка, прокуратурата, СДВР. От тях иска по 5 млн. лв. обезщетение за изтеглени пари от картата на жена му. Търси 25 млн. лв. от СЕМ заради мълчалив отказ на правото му на отговор по повод на предаване на една от телевизиите.
От частен съдебен изпълнител поискал 5 млн. лв. обезщетение за морални вреди. Завел дело срещу Камарата на ЧСИ за 8 млн. долара, защото не разгледала искането му за наказание на съдебен изпълнител. Отхвърлен бил и искът му към Столичната община за 1,3 млн. лв.
Друг добре познат на магистратите у нас с нестандартните си искания от съдилищата определя себе си като борец срещу мафията, твърдейки, че в основата й стои съдебната система. Буквално я атакува с иск след иск. Делата обикалят съдилищата в цялата страна.
Най-големият му иск е срещу банка за 245 млн. долара. От Столичната община иска 47 млн. лв. заради ноу-хау за ултрамодерни гаражи. Водил е дело срещу „Кремиковци“ за 8 млн. лв. Пускал е жалби срещу няколко бивши министри за провалени инвестиции за 350 млн. евро.
Молбата му срещу един от вузовете е за 17,5 млн. лв., защото не разгледал докторантския му труд. Исковете му се отхвърлени или пък заради невнасяне на държавна такса производствата са прекратени. „Очевидно е, че щом съдът постанови съдебен акт, който не удовлетворява исканията на ищеца, той реагира с предявяване на искове срещу съдията докладчик. По скромното ми разбиране за гражданския процес това е

ЗЛОУПОТРЕБА С ДОСТЪПА ДО ПРАВОСЪДИЕ“,

се казва в едно от решенията на съда.Част от тези чешити заливат с жалби и Инспектората към ВСС с настояване за обезщетения за забавено правосъдие и бездействие.
В един от отчетите на Инспектората преди години за първи път се констатира „тревожен проблем“. „Завеждайки делата в различни съдилища – СГС, окръжните съдилища – Враца, Видин, Монтана и др., ищецът последователно прави отводи на съставите. Така някои висящи производства са продължили прекалено дълго, като се прехвърлят от един съдия на друг, докато се отведе цялата колегия“, се казва в доклад на Инспектората.
В друго становище по повод на друга жалба инспекторите пишат: „Първоинстанционната жалба е единственият негов самоинициативен акт. Останалите негови действия са отговори на съда, които поради подвеждащото им заглавие и форма, погрешно входирани, допълнително забавят съдебния процес.
Самоотводите на съдиите следва да се преценят и с оглед провокациите на жалбоподателя, съдържащи се в молбата му за защита, и като цяло неговото поведение. Докато в първоинстанционната жалба говори за пристрастие на съда спрямо страните по делото, във въззивната жалба българската съдебна система е сравнена с мафия.
Присъстват лични нападки към съдия, споменава се, че няма морал, и е приложена молба за образуване на наказателно производство срещу нея. Говори се за мъчителна смърт на съдии и наказателно преследване на прокурори.

ГРУБИЯТ ЕЗИК И НЕУВАЖИТЕЛНОТО ПОВЕДЕНИЕ

присъстват във всички актове на жалбоподателя спрямо съдебната институция“.
Заради все по-налагащото се мнение, че често става дума за злоупотреба с право и използване на обиди и клевети, през януари Комисията по правни и институционални въпроси към Пленума на ВСС поиска информация от Министерството на правосъдието (МП) за предприетите действия във връзка с изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс или други промени засягащи недопустимия съдебен език.
Конкретният повод е писмо от съдии от окръжния съд – Бургас, заради затрудненото движение и разглеждане на осем граждански дела поради непрестанните отводи на ищеца, на съдиите докладчици и на състава на целия окръжен съд в Бургас, както и заради постоянно подаване на частни жалби и жалби срещу постановявани актове с искане за отвод, независимо дали подлежат на обжалване.
Депозираните искови молби и жалби освен многобройни са изпълнени с хули и клевети, както срещу докладчиците, така и срещу съдии от други съдилища, включително от апелативните съдилища и Върховния касационен съд.
Според магистратите това надхвърля допустимата критика и представлява системно упражняване на психическо насилие върху съдиите с цел да се постигне отвод по делата или благоприятен изход за страната. Изложени са конкретни факти за инициираните от ищеца проверки от НАП по отношение на съдии, разглеждащи дела с негово участие, с цел създаване на условия за отвод на магистратите.
Съдиите настояват да се предприемат действия за преустановяване на използването на органите на държавната администрация както от конкретно посочения ищец, така и от други злонамерени граждани – страни по дела, за оказване на недопустим натиск и посегателство чрез извънпроцесуални средства върху съда по висящи дела в техен частен интерес.
Проучва се международната практика при констатиране на жалби или искови молби, в които е използван недопустим език. Работна група в МП обсъжда предложения, за да се прекрати такава злоупотреба с право от страна на граждани, които подават множество искови молби и жалби с употреба на недопустим съдебен език.
Част от предложените законодателни промени са такава искова молба да бъде обявена за недопустима или предприемане на наказателни мерки по отношение на участниците в съдебното производство, които употребяват такъв език.
Някои от съдилищата вече отказват да разглеждат и прекратяват производство по подобни молби, пълни с недопустими квалификации, обидни, груби, вулгарни, безсрамни и цинични изрази, които нарушават добрите нрави и морала. Позовават се на Европейската конвенцията за правата на човека, според която „жалбата е недопустима, ако с нея се преследват недобросъвестни цели и когато е написана на оскърбителен, заплашителен, провокативен език, надхвърлящ легитимната форма на изразяване пред съд“.
„Понякога не става въпрос само за злоупотреба с право, но и се стига до унижаване на съдията с цинизми и заплахи, тенденциозно водене на дела срещу него. Крайно време е такива искови молби да не се допускат за разглеждане“, коментират магистрати.

ЦИТАТИ ОТ ИСКОВЕ ДО СЪДА И РЕПЛИКИ В ЗАЛА

Аз доказах, че всички съдии от… са корумпирани и правни нищожества, включително свинята… и… – заведох 11 дела срещу съда.
***
Аз определям корумпираните съдии като долнопробна ботевградска курва, работеща на прАмоция – две свирки за 10 лв.
***
Съдиите от… също са корумпирани в преобладаващата си част. Ако не на 100%, то в по-голямата си част са корумпирани подлоги на пари и властимащите.
***
Ако това ви е правосъдието – то това е доказано безскрупулно беззаконие и мафия.
***
Нека Господ накаже съдия… както Господ наказа съдия… – рак и смърт, съдия… – рак и смърт, съдия… и семействата им до девето коляно.
***
Нека Господ да я накаже с детето й, което предстои да роди.
***
Дали съдия… е ГЕЙ?!?!
Дали баща му е ГЕЙ?!?!
***
За 6 месеца умряха от болести всички господа, техните синове и внуци. Нека съдия… да се помоли на мафията да му плати да живее. Още 29 съдии ги чака тази съдба. Има Господ!
***
Не те съветвам… да ме засегнеш с текста на отводното определение, ще те извадя от съдебната система.
***
Не ми трябва съдия чалгаджия.
***
Системата може да ме победи само мъртъв.

Вестник “ Топ Преса“

Тони Маскръчка

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене