Поредната успешна акция на Гранична полиция на ГКПП-Кулата тази нощ

Гранична полиция задържа над 800 бокса незаконни цигари на ГКПП-Кулата

Според източник на Pirinsko.com, граничарите са открили над 800 бокса незаконни цигари от марката „Роял“ укрити във „Влекач“, преминавал от Гърция към България.

Припомняме, че на 15 февруари служителите на Главна дирекция „Гранична полиция“ задържаха голямо количество цигари укрити в автовоз на ГКПП-Кулата.
Заловени са над милион и половина кутии с цигари, внесени нелегално от Гърция Специализираната прокуратура привлече като обвиняеми две лица за участие в престъпен сговор за нелегален внос от Гърция и държане на акцизни стоки без бандерол – общо 752 000 кутии цигари от марките „Уинстън“, „Реджина“, „LD“, „Фаст“ и „Карелия“, съобщиха от МВР и прокуратурата.
Те са задържани при операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура на 13 март 2019 г. в склад до столичното Околовръстно шосе (недалеч от с. Казичене) при разтоварване на камион с 332 000 кутии цигари „Уинстън класик“. Цигарите били укрити зад „тапа“ от стречирани палети с бутилки, като самите те били пакетирани в същите палети, „маскирани“ зад по един ред бутилки.

При претърсване на лекия автомобил на единия от задържаните, паркиран пред склада, са намерени документите на втори камион, пристигнал от Гърция предния ден. За часове вторият ТИР е открит на паркинг в столичния ж.к. „Люлин“. Оказва се, че преди да пристигне на паркинга, е оставил до склада на Околовръството шосе теглено от него хладилно полуремарке. В него са намерени и иззети останалите 420 000 кутии цигари от марките „Реджина“, „LD“, „Фаст“ и „Карелия“. Цигарите били подредени зад „тапа“ от замразени тестени продукти. С разкриването на нелегалната акцизна стока на 13 март 2019 г. Е образувано досъдебно производство. Събраните доказателства показват, че става дума за престъпна дейност, започнала през ноември 2018 г. Освен за участие в престъпен сговор (престъпление по чл. 321, ал.6 от НК), на двамата задържани при специализираната операция са повдигнати обвинения за държане на акцизни стоки без бандерол в големи размери. Установява се дали цигарите са били предназначени за българския пазар или за черния пазар на друга държава.

Други два случая на контрабанда на цигари разкриха митнически служители от Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ (МРР) в района на ГКПП Кулата. Иззети са 30 950 кутии или 619 000 къса нелегални цигари.

По случаите са образувани досъдебни производства по описа на ГД МРР под надзора на РП Петрич, които вече са приключени. На 18 февруари на ГКПП Кулата е извършена проверка на два автобуса, пътуващи по редовни линии от Гърция за България. При багажа на пътник, пътуващ в първия автобус, са открити 3990 кутии (79 800 къса) цигари без бандерол.

При втора проверка, в багажа на друг пътник, от втория автобус, са открити 2000 кутии (40 000 къса) цигари без бандерол. Общото количество на откритите в автобусите цигари без бандерол е 5990 кутии – 119 800 къса. В качеството на обвиняеми по делото са били привлечени четири лица – извършители и помагачи. След постигнато между защитата им и Районна прокуратура-Петрич споразумение на подсъдимите са били наложени наказания. Трима от тях са с по една година „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок и глоби в различни размери – от 700 до 1000 лева. Четвъртият подсъдим е с наложено ефективно наказание от пет месеца „лишаване от свобода“ и глоба в размер на 1000 лева. 499 200 къса (24 960 кутии) цигари без български акцизен бандерол задържаха митнически служители седмица по-рано, при проверка на автовоз в района на ГКПП Кулата.

Митническите служители спират за проверка по спазване на акцизното законодателство автовоз, влизащ в страната от Гърция и превозващ десет употребявани автомобила. При проверката в автомобилите, в девет от тях са открити общо 24 960 кутии нелегални цигари от различни марки. Подсъдимият по делото се е признал за виновен за извършеното от него престъпление и се е споразумял с Районна прокуратура-Петрич. С определението на съда му е наложено наказание от три години „лишаване от свобода“ с петгодишен изпитателен срок.

/pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене