Хотелите в Банско затварят

В курорта отчитат ръст на британските туристи напук на Брекзит

Сезонните хотели в Банско и магазинчетата около началната станция на кабинковия лифт започнаха да затварят врати. В края на зимния сезон остава тенденцията за спад на туристите. Противно на предходните години хотелиерите отчитат януари като доста по-слаб от февруари.
За да компенсират намаления брой клиенти, някои от бранша са прибегнали до увеличение на цените на пакетите, а други до обявяване на промоционални пакети.

Хотелиерите споделят, че се наблюдава и промяна в срока на пребиваване на чуждестранните туристи в България, тази година голяма част от пакетите са били по 3 и 4 нощувки в сравнение с предходните, когато резервации са правени за поне 7 нощувки. Това се наблюдава при туристите от по-близките държави като Сърбия и Румъния, както и при гостите от Острова.

От бранша са сигурни, че основната причина за отлива е дългото чакане на лифта и са категорични, че не цената на хотелската услуга притеснява чужди и наши ски фенове.

„Цената ги устройва напълно и нямат абсолютно никакви претенции, но са недоволни от дългото чакане на кабината, особено сутрин. По отношение на сервиза винаги има и недоволни, но радостното е, че се наблюдават все по-малко капризни туристи.

За моя изненада тази зима имаме ръст на английски туристи, или по-скоро ирландци, и по-малко румънци, сърби и македонци. Мисля, че и занапред английските туристи няма да имат пречки да идват в България. Те много харесват страната ни.

Масово споделят, че са против Брекзит и за тях това е пълна глупост. Специално за нас англичаните за зимата са най-добрите туристи, сърбите също, а за лятото – руснаците. Въпреки че на морето някои от хотелите, които ние менажираме, предлагат ол инклузив, гостите не се притесняват да си доплатят каквото и да било, да излязат и да си купят нещо за себе си. За съжаление са притеснителни и данните, които получаваме от партньорите ни туроператори, които отчитат спад на ранните записвания за морето. Особено голям е спадът на туристите от Германия и Русия. Засилва се семейният туризъм както през лятото, така и през зимата, и специално в нашите хотели имаме много гости от Холандия, Дания и Швеция. Това, което имаме като резервации това лято, пак са от северните страни. Малко са туристите от балканските държави, може би причината е, че Гърция им е по-близо”, обясни Светла Цакова, управител на четиризвезден хотел в Банско.

По думите ѝ януари е бил много по-слаб в сравнение с предходната година. През февруари са успели да привлекат много израелски туристи и благодарение на тях месецът бил по-добър, но отново се наблюдава лек спад в сравнение с предходната година.

Спад отчитат и търговците, които споделят, че с всяка изминала година при тях се наблюдава спад в продажбите и все по-малко туристи купуват подаръци или нещо за себе си. Продажбите, които реализират, са предимно на сувенири на минимална стойност, от порядъка на 3 до 5 лева.
Въпреки слабия сезон, който отчита туристическият бизнес в Банско, затворени магазини и хотели на този етап почти няма, но някои вече са започнали да се подготвят да хлопнат кепенци. От бранша споделят, че през последните дни туристите са намалели много и движение почти няма. По-голямата част от магазините ще затворят до края на март, тъй като са платили наемите си дотогава. Хотелите, работещи сезонно, също ще затворят до края на март – средата на април. Повечето от тях имат обекти и по морето и не се очаква увеличение на безработицата.

Силвия Стоянова

Вестник “ Топ Преса“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене