Розалина Кьосева: пример за лошото ченге – ухото на бандита!

„Лошото“ и „доброто“ ченге не се оказват само метафора. Корупция се шири по коридорите на полицейските управления, а униформени разпъват чадъри, снасят поверителна информация и работят с дилъри и бандити. Шумните арести и фрапантните случаи с полицаи, играещи и гангстери се оказват фиаско след дългогодишни съдебни процеси. Повечето разследвания срещу корумпирани ченгета се прекратяват поради липса на достатъчно доказателства като случая с арестуваните служители на столичното Седмо РПУ. Други приключват с условни наказания, а уволнени полицаи биват възстановявани на работа. Като онези четирима униформени от Павликени, разследвани за кражби на горива.

Розалина Кьосева, разследващата дознателка от Благоевград, снасяла информация на любимия си – Владо Боклука, е пореден пример за разклатените устои на МВР. Чувствата до известна степен биха оправдали подобни самоотвержени действия, ако не беше другият елемент в конкретната ситуация. Бащата на момичето – Георги Кьосев, е шеф на „Охранителна полиция“ в същия град. Дисциплинарка ще установява дали е знаел за връзката на дъщеря си с настоящия пандизчия, но предвид факта, че тя продължава няколко години, би било трудно да остане скрита от родителите. Камо ли от баща полицай. В момента Розалина е с 4 обвинения, след като става ясно, че е дала всичко от себе си, за да осуети задържането на любимия си, осъден в Гърция за схеми с фалшиви пари. Заседанието ще тече при закрити врати, а процесът вероятно ще се точи с години.

Любовната история на Розалина определено ще й коства работата, както и свободата за известно време. Подобен развой сполетя младши разузнавач Тихомир Здравков от полицията във Велико Търново, който се призна за виновен и се отърва с условна. В продължение на три години той е „ухо“ на ловешкия бандит Алчо, като му изнася поверителна информация от ДОТИ и дори размножава документите. Но докато Розалина е предавала пагона от любов, Здравков е вършил това с друг мотив.

В повечето случаи подобно „снасяне“ на информация струва пари. Нещо като „такса спокойствие“, която обикновено се плаща на гангстерите. Но тъй като и те имат нужда от спокойствие, на свой ред плащат на „лоши ченгета“. Като в случая с началниците на полицейските управления в Асеновград и Първомай Димчо Темелков и Васил Налбантов. Те са прикривали извършени престъпления и бандити. Целта е била определени лица да не попаднат под ударите на закона.

Границите между организираната престъпност и органите на реда отдавна са размити. Дори би могло да се говори за симбиоза, защото организирана престъпност не би могла да съществува без рамо от корумпирани ченгета. Така двама полицаи работят с четирима наркодилъри в Стражица. Задържаните униформени са служители на полицейското управление в града и са следени дълго време за покровителството над пласьорите. За услугата получават заплащане. А това, което правят, е да предупреждават дилърите за полицейски проверки и същевременно да ги пазят от „конкуренти“.

Само преди дни МВР започна проверка във Второ районно управление в Плевен за подобна схема – чадър над наркодилъри. Главният секретар на МВР обясни, че проверките ще са две. Едната по конкретния случай, а другата – за дейността на въпросното районно управление. Твърди се, че служители на районното „снасяли“ информация на задържания Мечката, спипан за наркотици през януари. Проверява се и дали Мечката си е купил кола от полицай. Директорът на полицията заяви, че въпросното ченге е в отпуск, докато тече проверката. До нея се стига, след като обвинен по наркоделото разказва в съда как той и други дилъри давали пари на полицая, ремонтирали ограда на вилата му и му помагали за пренасяне на кошери. Засега от спецпрокуратурата не са разпитвали служителя на МВР и негови колеги.

За схемите на полицаи с бандитите се говори отдавна. Още преди 10-ина години стана ясно, че полицай е помагал на бандата за отвличания „Наглите“. По-късно срещу още четирима униформени започнаха дисциплинарки, но резултатите така и не бяха оповестени.

За полицейски чадър, покривал магистралните бандити Емил Милев-Кроки и Евгени Милев-Гейзо, известни като братята Крокодили, разказваха бивши полицаи, които така и не се осмеляват да застанат с лице зад думите си.

И докато полицаите по-скоро „изнасят“ информация, то в затвора ситуацията е обратната. Надзирателите са тези, които „внасят“ – не само информация, а мобилни телефони, таблети, дрога. При последния случай е закопчан надзирател с над 20 години стаж в МВР. На 5 декември м.г. е закопчан 29-годишен надзирател, доставял вещи на затворниците срещу заплащане.

Прокурор „помага“ на кримидвойка

Не само МВР, а и Темида се гъне от предателства. Преди време главният прокурор Сотир Цацаров поиска отстраняването на обвинител от Върховна административна прокуратура заради контакти с криминално проявени лица. Погнатият прокурор е „помагал“ на подсъдим за нелегално оръжие да спаси жена си, разследвана и съдена за измами. Прокурорът й намира адвокат и лично изготвя молбата й за излизане от кауша поради заболяване на едно от децата й. В лична среща с шеф на Окръжна прокуратура – Сливен, той настоява молбата да бъде уважена, но колегата категорично му отказва.

Пословична е историята с Иво Радев – прокурорски шеф, обвинен за това, че пази рецидивисти. Той е разследван след сигнал от подчинена, която се оплаква, че я натиска да иска по-лека присъда за бандит. Но тъй като монетата има две страни, истината остава някъде там, между двамата.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене