82 годишната баба Цвета от Балдево премина обучение по проекта на Противопожарна охрана за действия при наводнения и последващи кризи

82 годишната баба Цвета от Балдево, най- възрастната пенсионерка която премина обучение по проекта на Противопожарна охрана за действия при наводнения и последващи кризи

82 годишната баба Цвета Малева от гърменското село Балдево бе най- възрастната участничка от гоцеделчевско в обучението за пенсионери от цялата страна по проекта на Противопожарна охрана  за повишаване на капацитета на национално ниво за действия при наводнения и последващи кризи.

18 пенсионерки от Балдево преди дни се завърнаха от обучението в София. Сред тях най-възрастна бе именно 82 годишната баба Цвета Малева, а най младата 64 годишната Венета Шарков. Групата от Балдево бе водена от кмета на селото Илиана Гюрнева като към  тях се присъединиха и още 8 пенсионерки от Гоце Делчев и Огняново.

„Нашите баби се справиха перфектно и дори получиха похвали от лекторите и организаторите на обучението. Всички останахме много доволни, както от обучението, така и от грижите, които положиха за възрастните жени организаторите. Лекторите също бяха много внимателни, а баба Цвета и останалите баби постоянно пускаха различни нашенски лакардии и ги разсмиваха. Лекторите попитаха баба Цвета от колко години не е идвала в София и като им отговори, че от 30-40 години и като се прекръсти и каза да не дава Господ, всички се смяха много“, разказа с любов и уважение за приключението на пенсионерките от Балдево, кмета на селото Илиана Гюрнева.

Специален и модерен автобус от София ги е взел от Балдево, настанени са били в хотел „Монтесито“ и са били обгрижвани като принцеси.

Бабите от Балдево, както и пенсионери от сатовчанските села Плетена и Кочан също бяха включени в обученията по проекта на Противопожарна охрана за повишаване на капацитета на национално ниво за действия при наводнения и последващи кризи, чрез създаване и развитие на необходимата инфраструктура и методологическа рамка за подготовка на населението на територията на Р. България за защита при наводнения и други бедствени ситуации.

Проекта е насочен предимно към най-уязвимата и застрашена група хора, а именно възрастните в пенсионна възраст от цялата страна,  които през двудневното обучение слушат интересни лекции за защита при наводнения и преминават през практически обучения облечени в специални екипировки обучавайки ги как да се спасяват при евентуална водна стихия с надуваеми лодки.

Проекта осигурява на участниците в обучението всичко необходимо и пълен пансион по време на обучителният им престой в столицата.

Общата стойност на мащабния проект е 32 067 823,76 лв., от които 33 189 150,22 лева от Европейския кохезионен фонд и 5 858 679,34 лева  Национално финансиране.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене