Роми обгазиха Петрич

Гъст дим забули Петрич в почивните дни.

Пушеците се разнасят от ромкия квартал „Шекер махала“, казаха разгневени петричани. Обгазяването е заради горенето на гуми и кабели, от които се извличат медни жици.

„Гумите се палят от 10-15 роми, а не от всички жители в гетото. Как така години наред никой не може да се справи с тях“, питат недоволните граждани.

Петричанини, живеещи близо до махалата, посочиха имената на част от нарушителите – Елмаз, Пачката, Себо, Камачо и техни роднини. Според тях вина за тровенето години наред в южния град имат и общинските охранители, които пазят ромите при горенето на гуми.

Потърпевши от „вечния“ проблем с ромите и гумите, написаха, че се обаждали в полицията в съботния ден, но никаква реакция не последвала. Сгнал подали и от близка до махалата бензиностанция. полицаите отново не се трогнали. Петричани се подготвят за експеримент – да запалят в центъра една гума и да преброят за колко минути ще дойде патрулка или пожарна.

Припомняме, преди повече от година и половина от кабинета на кмета Димитър Бръчков предприеха акция по затягане контрола в ромското гето. Разпоредени бяха проверки на адресните регистрации на всички в ромската „Шекер махала“. Ресорните комисии в Общината бяха натоварени да изготвят карта на незаконните сметища, след което ромите ще бъдат заставени да участват в разчистването на битови и строителни отпадъци, струпани около гробищния парк на Петрич и в съседство на футболното игрище в ромския квартал 182. Дали това е извършено и има ли наказани, никой местната власт не коментира.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене