„Зелените“: Източен обход за магистрала „Струма“… или България връща парите!

Оценката за въздействието върху околната среда на варианта на правителството е оспорвана, именно защото две защитени зони от „Натура 2000“ в района пазят уникални, според учени и природозащитници, по своето биоразнообразие пространства, които спрямо това разнообразие са неголеми по площ.

Каузата за опазването на Кресненското дефиле е защитавана и от биолога от БАН и алпинист Боян Петров, който беше сред основните лица в коалицията „Да спасим Кресненското дефиле“. Според сайта на Боян Петров по темата Кресненският пролом е „биологично най-разнообразният район в България- установени са 3300 вида (1/10 от видовото богатство на България), но вероятно в района се срещат повече от 4500 вида животни.“ Именно при теренно проучване на „Да спасим Кресненското дефиле“ за вариантите за излизане на трасето извън ценния пролом, алпинистът и изследовател пострада тежко през 2016 г. в пътен инцидент в Кресна, заедно с Андрей Ковачев.

ИМА ЛИ ВСЕ ОЩЕ АЛТЕРНАТИВА?

След като правителството вече избира изпълнител за оспорваната от природозащитниците отсечка през дефилето, се обърнахме към коалицията „Да спасим Кресненското дефиле“ с въпрос дали има ли алтернатива към момента.

Отговорът от Десислава Стоянова от сдружение „За Земята“ и член на „Да спасим Кресненското дефиле“, е, че все още може цялата магистрала да мине по източния обход – там, където според правителствения вариант ще е само едното платно. Според нея, това е може би единственото решение сега за правителството, ако иска да завърши проекта без да връща пари. Други алтернативи са били тази за голям тунел или друга – за серия от по-малки тунели над ж.п. линията, Според Стоянова, по един или друг начин правителството е отхвърлило всички предложения или просто ги е премълчало. Същото се е случило според нея досега и с алтернативата за пълен източен обход, въпреки че хората в Кресна подкрепят именно това. Сегашният вариант, който се процедира в търга, е въз основа на манипулирани данни в доклада за въздействие върху околната среда и предварително взето решение, според представителя на коалицията „Да спасим Кресненското дефиле“.

Стоянова разясни и защо коалицията очаква „връщане на пари“. Според природозащитниците има нарушения на европейските директиви. „Още от 2008 година има официално взето решение да се строи магистралата извън Кресненски пролом и само заради това тя беше построена във всички други отсечки. Сега то се нарушава. Ако Комисията наистина си свърши работата, има риск за България да върне парите,“ смята Стоянова.

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Start typing and press Enter to search