„Зелените“: Източен обход за магистрала „Струма“… или България връща парите!

Оценката за въздействието върху околната среда на варианта на правителството е оспорвана, именно защото две защитени зони от „Натура 2000“ в района пазят уникални, според учени и природозащитници, по своето биоразнообразие пространства, които спрямо това разнообразие са неголеми по площ.

Каузата за опазването на Кресненското дефиле е защитавана и от биолога от БАН и алпинист Боян Петров, който беше сред основните лица в коалицията „Да спасим Кресненското дефиле“. Според сайта на Боян Петров по темата Кресненският пролом е „биологично най-разнообразният район в България- установени са 3300 вида (1/10 от видовото богатство на България), но вероятно в района се срещат повече от 4500 вида животни.“ Именно при теренно проучване на „Да спасим Кресненското дефиле“ за вариантите за излизане на трасето извън ценния пролом, алпинистът и изследовател пострада тежко през 2016 г. в пътен инцидент в Кресна, заедно с Андрей Ковачев.

ИМА ЛИ ВСЕ ОЩЕ АЛТЕРНАТИВА?

След като правителството вече избира изпълнител за оспорваната от природозащитниците отсечка през дефилето, се обърнахме към коалицията „Да спасим Кресненското дефиле“ с въпрос дали има ли алтернатива към момента.

Отговорът от Десислава Стоянова от сдружение „За Земята“ и член на „Да спасим Кресненското дефиле“, е, че все още може цялата магистрала да мине по източния обход – там, където според правителствения вариант ще е само едното платно. Според нея, това е може би единственото решение сега за правителството, ако иска да завърши проекта без да връща пари. Други алтернативи са били тази за голям тунел или друга – за серия от по-малки тунели над ж.п. линията, Според Стоянова, по един или друг начин правителството е отхвърлило всички предложения или просто ги е премълчало. Същото се е случило според нея досега и с алтернативата за пълен източен обход, въпреки че хората в Кресна подкрепят именно това. Сегашният вариант, който се процедира в търга, е въз основа на манипулирани данни в доклада за въздействие върху околната среда и предварително взето решение, според представителя на коалицията „Да спасим Кресненското дефиле“.

Стоянова разясни и защо коалицията очаква „връщане на пари“. Според природозащитниците има нарушения на европейските директиви. „Още от 2008 година има официално взето решение да се строи магистралата извън Кресненски пролом и само заради това тя беше построена във всички други отсечки. Сега то се нарушава. Ако Комисията наистина си свърши работата, има риск за България да върне парите,“ смята Стоянова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене