Необикновени щъркели в Симитли

Точно в навечерието на първа пролет, необикновени щъркели „долетяха“ в Симитли. Един от символите на града, щъркелите при чешмичката в градската градинка „се прибраха у дома“ в специалната за Симитли година 2019, когато отбелязват „50 години град Симитли“. Необикновените дългокраки приятели са от месинг, досущ като тези от едно време, някъде през 60-тте-70-тте години, когато именно са се превърнали в символ на града.

Еднометров постамент на щъркелчетата, символи на новия живот и пролетта, се извиси до чучурчетата на чешмичката, символ на град Симитли.

А каква е историята и инициативата? През 2014  година идея за ремонт на чешмата даде късметлията, уловил Богоявленския кръст в река Струма. Тогава Юлиян Айков, дари парите, събрани от миряни, когато са целунали Йордановския кръст, за възстановяване на чешмичката. Лични дарения за изпълнение на добрата идея направиха кметът Апостол Апостолов, много граждани и фирми от Симитли. Нова чешма на място на старата чешмичка бързо стана готова, но без щъркелите.

Община Симитли тогава направи акция по издирване на щъркелите от чешмичката. Христина Мицова бе дамата, която сред снимките от младежките й години намери такава, на която ясно се виждат символите на чешмичката, превърнала се през годините в един от символите на град Симитли. Месинговите щъркелови фигури от снимката бяха „разчетени” от художника Николай Кашев, който изработи макет на щъркелите. Изработката на фигурите направи  майсторът от Симитли Румен Ханджийски, в чиято леарна „оживяха“ щъркелите от чешмичката.

И така малко преди деня на пролетта, щъркелите кацната на мястото си – на върха на чешмичката в градинката в центъра на Симитли. Младите много се изненадаха, а малко по-възрастните си спомниха с умиление за годините, в които старите щъркели са били там. Новият облик на чешмичката- символ на града, радва не само жителите на града, а и преминаващи, които спират на хубавия кът – при чешмичката.

Вестник “ Топ Преса“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене