Местна гордост! Издялан елен ни гледа от Побит камък

Млад мъж от разложкото село Елешница измайстори  в скала барелеф на елен. Това е  талантливият дърворезбар и художник  Петър Чорев. Познаваме го още от преди 3 години, когато издълба 4-метров конник на Свети Георги Победоносец над родното си село. През 2018 година за празника на Добринище  направи една голяма картина на Пирин през погледа на Добринище.

Сега пък ни смая с красив елен. Той се намира в Държавно горско стопанство  Селище, на разклона за Побит камък и Сърница. Питаме го защо точно елен. Защото еленът е символ на гората. Идеята е на директора на Горското инж. Велизар Чолаков. Той се свързва с него и избира  мястото заради ветролом, който изкоренил дърветата преди години. Сега на това място ще има  и паметник, който да  напомня за това.

Еленът е издялан върху много здрав камък. Докаран на това място специално. Сравнително лесно станало изработването на елена, защото имал хубави машини и инструменти. Камъкът се поддавал лесно на обработката. Камъкът е висок 2,70 см. Еленът е 1,96 см. до  върха на рогата, широк около 90 см. Направил няколко проекта, изпратил ги на директора и той харесал този. Направил го за три дни. Около 3-4 см е вдлъбнатината.

На мястото има чешма, правят се пътека и беседка.  Чорев имал помощници, хора от горското, които помогнали да се изгради навес, за да работи спокойно. Мястото е високо в планината Родопи и през това време на годината е студено- на 1300 м. надморска височина.

Има идеи за следващи проекти, но не обича да говори за тях предварително. След няколко години в Англия талантливият дърворезбар и художник  остава в България.

Вижда вече повече бъдеще за младите хора тук. Надява се, че повече млади хора ще остават да се развиват и реализират  в България. Тук се чувства най-добре. Смята да се занимава сериозно с изкуство и вижда бъдеще в това, което се занимава.

Слабостта му към изкуството е от 5-6 годишна възраст. Завършил „Дърворезба“ в Професионална лесотехническа гимназия Банско, а в ЮЗУ специалност „Изобразително

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене