Учениците от ПГ по МСС „Пейо Яворов“ град Гоце Делчев, разработиха учебната ферма

Учениците от Професионална гимназия по Механизация на селското стопанство „Пейо Крачолов Яворов“, град Гоце Делчев, създадоха своя учебна ферма с името АгроЛидер.

ПГМСС „Пейо Крачолов Яворов“ е едно от двете училища, които бяха избрани за пилотно прилагане на специално разработен модул, в рамките на кампанията „Бъдещите лидери в селското стопанство“, наречен „Учебна ферма“, който е базиран на учебното предприятие, но е специално адаптиран за учениците от земеделските гимназии, с цел да натрупат практически знания чрез управлението на своята виртуална ферма.

Под ръководството на учителките Неда Недева и Ваня Партенова, учениците  провеждат заниманията си веднъж седмично, като избираема извън учебна дейност в нов кабинет, оборудван с модерна техника.

Още на входа на гимназията ни посрещна директорът на училището, Ангел Живков, с новата училищна придобивка – модерен трактор, който ще използват за овощната градина и отглеждането на животни в учебно-опитното стопанство на училището.

В учебната ферма „работят“ шест ученици от 8-ми клас, изучаващи специалност „Агроекология“. Това са Севгин Даргут (Управител), Айтен Сариева (Счетоводител), Йозджан Кокодев (IT специалист), Христина Катранджиева (Отдел покупко-продажби), Краси Полимерова (Отдел човешки ресурси), Елена Панайотова (Отдел Маркетинг).

Учебната им ферма АгроЛидер е специализирана в производството на биологично чисти продукти. „Ние вярваме, че бъдещето ни е в био земеделието, защото в момента нашето поколение използва много „мръсни“ храни има и голям наплив на затлъстяване в световен мащаб. Био земеделието е много по- здравословен начин на живот.“, разказва Христина (Отдел покупко-продажби).

Те са разработили атрактивна мултимедийна презентация и уеб сайт –  https://agrolider.pgmss-gd.com, с които представят дейността на учебната ферма и нейния екип. IT специалистът на АгроЛидер, Йозджан, разказва: „Събираме се всички и решаваме какво да сложим на сайта и на презентацията. След това аз го публикувам. Ще направим и Фейсбук страница, за да популяризираме фермата.“

Практическият опит, който придобиват в заниманията с учебната ферма и възможностите, които им предоставя за бъдещо развитие в сферата на биологичното селско стопанство са сред основните неща, които привличат интереса на учениците към иновативната учебна форма.

Попитахме учениците защо са избрали да се включат в учебната ферма:

„Защото ще натрупам опит за в бъдеще и мога да реализирам моята мечта да направя собствена фирма за еко продукти.“, (Севгин, Управител)

„Защото имаме възможност като пораснем да се реализираме в тази сфера и да се амбицираме, че биологичните продукти са по-полезни.“, (Айтен, Счетоводител)

„Защото искам да опитам нещо ново и да съм подготвена за това, което предстои и защото подкрепям биологичното земеделие.“, (Краси, Отдел човешки ресурси)

„В началото ми беше интересно какво ще изучаваме в тези часове. След това ми стана още по-интересно, защото видях какво ще ми се наложи да правя като порасна. Подкрепям био земеделието и мисля, че това е бъдещето. В нашето училище сме се насочили точно към това –  хората да си произвеждат сами нещата, защото е много по-вкусно и здравословно.“, (Христина, Отдел покупко-продажби)

В допълнение към „виртулната“ работа на учебната ферма, учениците по своя инициатива са засадили и отглеждат екологично чисти зеленчуци в оранжерии на учебно-опитното стопанство на училището в местността „Мочура“.

„Засадили сме краставици, репички, моркови, домати, ще засадим и цветя. Сами си правим разсада с помощта на нашите учители. Ние се грижим изцяло за тях, поливаме ги. Идваме поне 2 пъти седмично, когато имаме практика, а и учениците от другите специалности също идват и помагат.“

Специален гост по време на посещението ни в учебната ферма в ПГМСС „Пейо Крачолов Яворов“ беше г-жа Тереза Вакареева, изпълнителен директор на Местна инициативна група Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово. Тя представи дейността на Местната инициативна група и вече реализиран проект с партньорството на училището за провеждане на празник на местната инициатива през месец октомври миналата година. Основната цел на празника е да се представи територията, която обхваща Местната инициативна група, изложение на местни производители, участие на професионалните гимназии, представяне на фолклорни състави от самодейни групи и читалищата. Г-жа Вакареева отправи покана към ПГМСС ,,Пейо Крачолов Яворов“ да се включат в предстоящите 3 такива празника на местната инициатива, които ще се проведат през тази година.

В края на посещението ни, директорът на ПГМСС „Пейо Крачолов Яворов“, Ангел Живков, отправи послание към своите ученици, да бъдат и в бъдеще толкова мотивирани и да работят това, което са избрали с любов и мерак, защото „всичко тръгва от земята и свършва в нея“.

***

Информационна кампания „Бъдещите лидери в селското стопанство“ e инициатива на Агенция СТРАТЕГМА ООД в партньорство с Център за учебно-тренировъчни фирми, изпълнявана с финансовата подкрепа на ГД „Земеделие и развитие на селските райони“ на Европейската комисия. Кампанията е финансирана в рамките на покана за представяне на предложения 2017/C 339/07 относно информационните мерки в областта на Общата селскостопанска политика. Общата цел на информационната кампания е да повиши  доверието на българските граждани към Общата селскостопанска политика на Европейския Съюз (и политиките на ЕС като цяло) и да насърчи разпознаването на приноса на тази политика за развитието на националното ни селско стопанство, опазването на висококачествените български продукти, опазването на българската природа и съживяването на селските райони.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене