Детелина Петкова – Модел и творец с амбиции

LicaOtIugozapada
Detelina

Детелина Петкова е завършила „ПГ по облекло и стопанско управление“ в родният си град Дупница. След завършването на средното си образование е приета да учи в Югозападен университет „Неофит Рилски“ в специалност“ Промишлени изкуства- мода“. Взела вече бакалавърската си степен, като художник -дизайнер , записва магистратура по “ Реклама и маркетинг в модния дизайн“ в същият университет. След дълго търсене на мечтаната работа започва като асистент моделиер- конструктор в известна българска модна марка,развиваща се от няколко години в нашата столица.

Виждам ,че голяма част от животът си до тук си отделила на модата. Как и защо реши да тръгнеш именно по този път?
– Да, модата ме е завладяла изцяло.Модата и изкуството като цяло, са начин да изразиш себе си. Мисля ,че не е трябвало да взимам решение ,влече ме от много малка ,може би съм взела решението без дори да си го поставям като цел. По скоро мога да кажа ,защо за толкова много време не съм променила мнението си и не съм се отказала от това. Когато почнах да изучавам изкуството осъзнах ,колко е нужно на света и каква огромна роля има то за цялото човечество. Изкуството кара хората да бъдат по-добри и да се развиват, да бъдат креативни.Когато човек създава ,според мен е най- близо до Господ. Уникално е чувството да сътвориш нещо ,със своя ум , въображение и двете си ръце. Може толкова да те погълне ,че да не искаш да спреш. Всеки човек трябва да учи ,да създава , да знае и да може. Изкуството е свободата да мислиш различнo , латерално, нелогично , без граници, отвъд реалността. Развиваща се още от древните цивилизации модата е една от най-могъщите сили, управляващи света в 21 век. На пазара винаги, ще има място облеклото, защото то е част от нас и не можем без него в ежедневието си.

Какво те привлече да застанеш пред обектива?
– Именно влечението ми към изкуството и модата ме накара да застана пред обектива . Позирането по-скоро е хоби за мен. Харесва ми да се намирам в творческа среда, да наблюдавам работата на фотографите. Също така чувството да си център на внимание е завладяващо. Всяка жена обича да е облечена в красиви дрехи , да е красива и да бъде център на внимание. Но и никак не е лесна работата на моделите.Изисква се много търпение, самоувереност, дисциплина и… понякога умеене на йога. Но в повечето случаи резултатите си заслужават. Интересно е да се виждаш в различни визии и роли, в светове или епохи , в които те е пренесло въображението на фотографа и концепцията на снимките.

Ще споделиш ли нещо повече за работата си като моделиер-конструктор?
– Да намериш работа по специалността си в България не е лесна задача, още по- малко лесна става, когато трябва да се издържаш изцяло сам. Както всички завършили студенти знаят, ако нямаш стаж, не те вземат на работа, а няма как да натрупаш стаж без да те вземат на работа. Също, като стажант получаваш нищожна заплата, с която няма как да покриеш месечните си разходи. Аз скоро имах късмета да попадна на работа, на която да ме устройва, да ходя с удоволствие и да се развивам в сферата, в която винаги съм искала. Работя с интересни хора, научавам много. Работата ми е както интересна ,така и отговорна. Много съм амбициозна и не се задоволявам с малко , за това искам да бъда възможно най-добра в това, което правя. С екипа създаваме красиви облекла и се радваме на голям интерес от страна на клиентите.

Според теб има ли добри фотографи в България?
– Със сигурност има и те са много. България е препълнена с талантливи личности. Аз лично се възхищавам много на работата на Начо Каменов- Кубето, пред чийто обектив съм имала честта да заставам. Той е фотограф от по-старото поколение и неговите творби са класика. Много естествени, изтънчени,нежни. Мисля ,че той умее да изважда най- красивите черти от женското тяло , с помощта на светлина и сянка( и предполагам с много други техники и похвати ,които не са ми ясни). Според мен младите фотографи трябва да взимат пример от него и да използват максимално дискретно програмите за обработка на изображенията. Емилиян Дечев също е един интересен фотограф,с който обичам да работя. Велислава Каймаканова , Костадин Кръстев-Коко, Кирил Станоев , Антони Георгиев, също са ме впечатлили много.

А кои са дизайнерите от които се вдъхновяваш?
– Диор – винаги женствени, изискани,пищни и стилни. Създателят на „New look”(„Нова линия“), която радва жените, след втората световна война. Това е най-впечатляващият за мен дизайнер,творил през 20-ти век. 50-те и 60-те години на 20-ти век са много интересни за мен ,не само в модата но и в рекламата. Годините на Диор ,Мерилин Монро ,Бриджит Бардо , Одри Хепбърн „пин –ъп“ момичетата и „поп арт“изкуството. Най-впечатляващият за мен дизайнер от 21-век е Алекзандър Маккуин- уникален стил и оригинални модни спектакли , в които е използвал и холограма . Модните му спектакли не са за описване, а за гледане.

Има ли известни личности, на които се възхищаваш?
– Анджелина Джоли, Викториа Бекъм са жени , на които се възхищавам. Анджелина е не само красива и успешна актриса, тя е и майка на 6 деца,от които 3 са осиновени ,също така е посланик на добра воля на ООН… как да не и се възхищаваш. Съпругата на Дайвид Бекъм пък, е родила 5 деца и не само ,че изглежда страхотно ,а и има прекрасен стил, и собствена марка облекла. Тези жени , са успешни в кариерата си, в семейството си и изглеждат страхотно. Мисля че всяка жена се стреми към това.

Как предпочиташ да се обличаш в ежедневието си?
– Предпочитам кецове и равни обувки, дънки ,както и закачливи, ежедневни поли или роклички, широки тениски . Като цветове за дрехите си , харесвам бяло, черно ,сиво, розово и бежово. Общо взето удобно и практично.

Ще споделиш ли своята тайна за добра фигура?
– За щастие никога не съм имала проблеми с излишните килограми. Вместо да ходя на фитнес, предпочитам да се разхождам и за сега това ми стига. Също така се опитвам да се храня здравословно ,което е много важно не само за фигурата, но и за здравето на всеки човек.

Какво би пожелала на нашите читатели?
– Да намират винаги повод да се усмихват. Да намерят златната среда в живота и да бъдат истински щастливи във всяко отношение. Мисля ,че човек може да бъде щастлив и с малко и с много, въпрос е на гледна точка.

Detelina-2

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене