Мощната пазарджишка група“Турист“ бяха гости на хижа „Попови ливади“ , дариха 150 лева за изграждането на новия заслон“ Суватя“

Незабравима планинарска вечер с много наздравици, приятелски разговори, туристически планове за нови маршрути, и разбира се  с много веселие и  песни  си спретнаха на хижа „Попови ливади“ мощната пазарджишка група „Турист“ миналата вечер . Домакините- хижари , Димитър и Елка Пирнареви известни с топлото и щедро посрещане на всичките им гости и този път  дадоха всичко от себе си веселяците от група „Турист“ – Пазарджик  да изкарат при тях  една незабравима вечер .  Ръководители и водачи  на пазарджишката група бяха Верка Пехливанова и Светла Моллова които избраха бивака на групата  след планинския преход .

Групата от Пазарджик също се включи в дарителската кампания която върви в момента за изграждането на новия заслон“ Суватя“ чиято идея тръгна от хижара на  хижа „Попови ливади“Митко  Пирнарев и бе прегърната от десетки туристически дружества и съюзи в страната .

Миналата година, след подновяване на маркировката в Среден и Южен Пирин и създаването на нов маршрут до първенците Свещник, Ушите и Муторок, дойде  и  идеята и времето да бъде изграден нов заслон на ключовото място Суватя. Заслонът ще бъде закрит, с площ около 16 кв.м, в него ще могат да пренощуват до 10 души.

Заслона се оформя като  важен и жизнено необходим  етап от международен маршрут Е4 – от заслон „Тевно езеро“ до Суватя защото  до там се стига за 1 ден и трябва да има къде се пренощува, а до х.„Попови ливади“ остават още 4 часа, тоест  стъмнява се “ коментира изеята си Пирнарев .Той сподели още,че  и изкачването на последния двухилядник на Северен Пирин – Бойков връх (Черния връх) също е много трудно не може без преспиване близо до подножието му.В близост до заслона е  и  Чешмата Суватя  която е една от малкото източници на вода в района по билото на Среден Пирин.

 

Според предварителните планове и разчети за изграждането на заслона  ще са необходими  средства за материали за груб строеж и довършителни работи: пясък, цимент, тухли, греди, ламарина, желязо, пирони, тръби ,транспорт – джипове и коне както и за труда на майстори и работници и оборудване с  легла, печка, маса, шкаф.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене