Connect with us

Таблоид

Мощната пазарджишка група“Турист“ бяха гости на хижа „Попови ливади“ , дариха 150 лева за изграждането на новия заслон“ Суватя“

Published

on

Незабравима планинарска вечер с много наздравици, приятелски разговори, туристически планове за нови маршрути, и разбира се  с много веселие и  песни  си спретнаха на хижа „Попови ливади“ мощната пазарджишка група „Турист“ миналата вечер . Домакините- хижари , Димитър и Елка Пирнареви известни с топлото и щедро посрещане на всичките им гости и този път  дадоха всичко от себе си веселяците от група „Турист“ – Пазарджик  да изкарат при тях  една незабравима вечер .  Ръководители и водачи  на пазарджишката група бяха Верка Пехливанова и Светла Моллова които избраха бивака на групата  след планинския преход .

Групата от Пазарджик също се включи в дарителската кампания която върви в момента за изграждането на новия заслон“ Суватя“ чиято идея тръгна от хижара на  хижа „Попови ливади“Митко  Пирнарев и бе прегърната от десетки туристически дружества и съюзи в страната .

Миналата година, след подновяване на маркировката в Среден и Южен Пирин и създаването на нов маршрут до първенците Свещник, Ушите и Муторок, дойде  и  идеята и времето да бъде изграден нов заслон на ключовото място Суватя. Заслонът ще бъде закрит, с площ около 16 кв.м, в него ще могат да пренощуват до 10 души.

Заслона се оформя като  важен и жизнено необходим  етап от международен маршрут Е4 – от заслон „Тевно езеро“ до Суватя защото  до там се стига за 1 ден и трябва да има къде се пренощува, а до х.„Попови ливади“ остават още 4 часа, тоест  стъмнява се “ коментира изеята си Пирнарев .Той сподели още,че  и изкачването на последния двухилядник на Северен Пирин – Бойков връх (Черния връх) също е много трудно не може без преспиване близо до подножието му.В близост до заслона е  и  Чешмата Суватя  която е една от малкото източници на вода в района по билото на Среден Пирин.

 

Според предварителните планове и разчети за изграждането на заслона  ще са необходими  средства за материали за груб строеж и довършителни работи: пясък, цимент, тухли, греди, ламарина, желязо, пирони, тръби ,транспорт – джипове и коне както и за труда на майстори и работници и оборудване с  легла, печка, маса, шкаф.

Таблоид

Изтекоха ужасяващи КАДРИ 18+ от самоубийството на Денис Теофиков

Published

on

От вчера цяла България е в траур заради изненадваща кончина на 21-годишния изпълнител Денис Теофиков. Поп фолк гилдия изказа своите съболезновия, а причините за смъртта се спекулираха доста дълго из медийното пространство.

Днес от СДВР информираха какво се е случило: „В 6:50 часа на 24 октомври е подаден сигнал за паднало лице от тераса в „Цариградски комплекс“ в София“. Съществуваха различни теории относно това дали приятелката му Алекса е намесена в цялата ситуация, като най-разпространената теория е, че в сграда, от която е скочил, живее негов приятел, на когото е искал да остави котката си.

Днес обаче се появи запис, заснет минути след фаталния инцидент, на който се вижда безжизненото тяло на изпълнителя, както и приятелката му, която е потънала в сълзи и се опитва да се добере до своя любим. Кадрите са заснети от неидентифицирано лице, което пита Алекса дали тя е приятелката му и какво се е случило. Тя потвърждава коя е и опитва да обясни, че не знае нищо.

TRENDY NEWS публикува видеото, което потребител на TikTok е разпространил, като предупреждава, че кадрите могат да бъдат травмиращи и не се препоръчват за лица под 18 години:

Continue Reading

Таблоид

Временни противоепидемични мерки в Община Банско

Published

on

Със заповед на кмета на община Банско – Иван Кадев, се въвеждат временни противоепидемични мерки на територията на общината. До второ нареждане се преустановяват посещенията на Дневен център за възрастни хора, Дневен център за пълнолетни с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция, както и в клубовете на пенсионера.

За социалните звена в община Банско, където е предвидено изхранване, услугата се извършва по домовете. За провеждането на пазара за промишлени стоки на улица „Цар Симеон“ и зеленчуковия пазар в Банско и на „Промишлен и зеленчуков пазар“ в Добринище се създава еднопосочно движение, контрол на влизащи и излизащи, и допускане на не повече от 8 кв.м. на един посетител.

Служителите на отдел „Обществен ред и сигурност“ към община Банско осъществяват ежедневен контрол по спазване на противоепидемичните мерки на територията на общината.

Continue Reading

Таблоид

От РЗИ-Благоевград искат учениците да преминат онлайн

Published

on

Директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов предлага от утре /26 октомври/ всички ученици в община Благоевград да преминат към онлайн обучение за една седмица. Предложението си той мотивира с това, че случаите на Ковид -19 са се покачили над 750 на 100 000.

Шефът на РЗИ е изпратил предложението до началника на РУО Ивайло Златанов.

Последна дума за взимане на решението за преминаването изцяло онлайн има министърът на образованието.

Припомняме, че от днес към онлайн обучение преминаха учениците от общините Сандански и Кресна. В останалите 7 общини, сред които и Благоевград бе въведен ротационен принцип./струма/

Continue Reading

Таблоид

Лoвна група Гайтаниново бие рекорди за началото на лова!

Published

on

Слуката на ловна група Гайтаниново продължава. В събота 3 диви свине отстрелял Димитър Атанасчиков – Рамбо. На гонка на около 90 метра му излизат 4 диви прасета, стреля 4 пъти като сваля 3 от тях. Ловецът стреля с карабина Мазалат с механични мерни прибори, което за сегашната зашуменост на гората и това че оръжието е с болтов затвор, показва неговите умения в бързата и точна стрелба.

Втория ловен ден (неделя) се разписали още ловци от дружината, Тодор Данев – Валдес, Марян Шеринов и Ишко Шумаров.

 

Колегите намерили и паднал вълк, по който били стреляли преди 2 седмици на откриването.

Ловна група Гайтаниново (община Хаджидимово) се радва на много голяма слука тази година, за 7 ловни дни имат 9 диви свине. Това е най-добрия резултат сравнявайки със съседните села и ловни групи, както и своеобразен рекорд за дружинката за последните години.

 

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ