Без категория

Националния печат

печат

В.“Сега“

Проституция и наркотици ще вдигат брутния ни вътрешен продукт

Проституция, наркотици и контрабанда ще вдигат българския брутен вътрешен продукт (БВП). От 1 септември информацията за така наречените скрити дейности вече ще влиза в официалните данни на националната статистика за икономиката. Първите резултати от включването на криминалния бизнес в обема на стоките и услугите, потребявани в страната, ще бъдат обявени през октомври. Това съобщи вчера шефът на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски.

БСП най-сетне забеляза обръчите на Доган

Разривът между БСП и ДПС най-сетне отвори очите на левицата за икономическите интереси на коалиционния партньор. Социалистите намериха и причината за сегашната политическа криза – тя е следствие на прегрупиране на корпоративната икономическа власт. „Тече процес на прегрупиране във влиятелните структури, които държат корпоративната и икономическата власт в България през последните 15 г.“, обяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов.

17 общини съдят екоминистерството заради санкции по „Околна среда“

17 общини съдят ековедомството заради наложените финансови корекции по проектите по ОП „Околна среда“. Корекциите са в размер на 94 млн. евро и бяха наложени само на общините, при чиито проекти са установени нередности. Става дума за системни нарушения на закона за обществените поръчки. Това стана ясно при изслушването на министъра в оставка и бъдещ евродепутат Искра Михайлова в комисията по еврофондовете в парламента.

В.“Монитор“

Народът изкупи телевизорите и бирата заради световното

Продажбите на телевизори са скочили двойно през последните две седмици, съобщиха вчера за „Монитор” от голяма българска верига за продажба на бяла и черна техника. Хората масово търсят нови приемници за световното, включително и такива за излъчване в 3D, въпреки че официално в България никой не е обявил, че ще транслира подобен сигнал. Търговците отчитат, че в последно време се търсят все по-големи телевизори за домашно ползване, като най-често се купуват модели с диагонал 42 инча, които са на цена между 800 и 1500 лева.

Убиецът на Паоло с 8 акта от КАТ

Георги Сапунджиев, който блъсна и уби 4-годишния Паоло на 2 юни, остава под домашен арест. От 2009 г. до момента шофьорът от старозагорското село Змейово бил хващан осем пъти да нарушава Закона за движение по пътищата и имал седем наказателни постановления. Отървавал се с глоби и продължавал да шофира. Това стана ясно вчера в Апелативния съд в Пловдив, където и двете страни обжалваха домашния арест на Сапунджиев. Самият той не пожелал да присъства на заседанието в Пловдив, на което не дойдоха и почернените родители на Паоло.

Съдят русенец, опитал да продаде студентка за €10 000

В Русенския районен съд вчера започна делото срещу сводник, опитал да продаде в Австрия българска студентка за 10 000 евро. За преживяното от 24-годишната жена „Монитор” разказа през ноември м.г., като промени името на жертвата.

Делото се гледа при закрити врата. Подсъдимият Велизар С. е отказал да признае фактите и обстоятелствата в обвинителния акт, затова то е продължило по общия ред с разпит на свидетели.

В.“Стандарт“

Раздават 20 млн. за наука преди изборите

Имаме много работа, тя няма да спре до последния ден на кабинета. Това се заричат експертите в отделните ведомства на Министерския съвет. Те обясниха пред „Стандарт“, че не мислят кога правителството ще си отиде, а са концентрирани върху задачите си. Въпреки усилията обаче много от тях няма да могат да бъдат завършени. Голяма част от работата на просветния министър Анелия Клисарова беше свързана с дългосрочни проекти.

Мъж със счупен череп след среща с мечка

Мечка с малко мече изненада двама мъже, докато работели в гората, прокарвайки кабели за интернет в района на Смолян. Инцидентът се разиграл около 15 часа в сряда в местността Сосковчето, на около 500 метра от последните къщи на краен квартал на Смолян.

56-годишният Валери Т. от София и приятелят му – 31-годишен смолянчанин, работели в силно залесена гориста местност, непосредствено до една от най-популярните екопътеки в региона „Каньонът на водопадите“.

Плащат отпуски и посмъртно

Съдът на ЕС изправи работодателите пред неочаквани разходи. Причината е в неговото решение, че обезщетенията за платен отпуск се дължат на работниците дори посмъртно. 

Изненадващото тълкувание дойде в четвъртък, когато европейските магистрати се произнесоха по частен казус. Германска вдовица поискала да получи дължимите заплати за 140.5 дена неизползван платен отпуск на мъжа си. Той не успял да използва редовната си почивка поради основателни причини, включително и болест. Германските работодатели отказали да дадат на жената парите и тя завела дело.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене