ТОП ПРЕСА ПРЕДСТАВЯ: Гласът на главния прокурор от Сандански!

КАКВО НЕ ЗНАЕМ ЗА РУМЯНА АРНАУДОВА

„Има досъдебно производ­ство за нецелево изразход­ване на публични средства за ремонта на НДК и толкова можем да кажем към този момент“. Това съобщи в по­неделник пред „Труд“ Румя­на Арнаудова, говорител на главния прокурор и ръково­дител на спецзвено „Антико­рупция“ към Софийска град­ска прокуратура (СГП). Но и само тези нейни думи бяха достатъчни – с разкритията за Боршош и компания чита­телите вече бяха запознати.

Тези дни Румяна Арнаудо­ва е в отпуск, но това едва ли се разбира от широка­та публика. Телевизиите я включват директно или по телефона във вечерните си новини и сутрешните блоко­ве. Тя обявява подробности за поредната акция срещу подкупни митничари или наркобанди по морето. От­говаря уверено на допълни­телните въпроси на водещи­те, пояснява им юридически термини на език, който да е разбираем и за тях, и за хи­лядите им зрители.

Нужно е обаче пояснение – говорителят на главния прокурор трябва да е повече прокурор, отколкото говори­тел. Законът дава право само на пред­ставителите на държавно­то обвинение, или поне с тяхно разре­шение, да се изнася ин­формация по хода на раз­следванията. Говорителите от различни­те структури на прокура­турата са действащи магистрати. Нужно е да имат отлични правни по­знания и да спазват едно основно из­искване – да огласяват само такива факти и обстоя­телства, които няма да поп­речат на колегите им, няма да предупредят евентуални съучастници, няма да по­влияят на свидетелски показания. С други думи прокурори­те говорите­ли са почти винаги на границата на “толкова можем да ка­жем към този момент” и внимават да не я преско­чат.

Длъжност­та говорител

 

на главния прокурор бе въ­ведена от бившия обвинител №1 Борис Велчев през 2006 г. Първият прокурор, назна­чен от него на този пост, бе Маргарита Попова, която по-късно бе избрана за ви­цепрезидент.

Прокурор Румяна Арна­удова стана говорител на главния прокурор Сотир Ца­царов през септември 2013 г. Преди това тя бе “гласът” на Софийска градска проку­ратура. Така че от 5-6 годи­ни тя непрекъснато вдига телефона си на съдебните репортери от всички медии. Съгласява се на участия, ин­тервюта и директни включ­вания. Характерното за нея е, че не говори общи приказ­ки, а на конкретни питания, стига да може – дава кон­кретни отговори. Вече сме чували нейните изявления от име­то на глав­ния про­курор по де­сетки случаи – от жп ка­тастро­фата в Хитри­но до повдигнатите обвине­ния срещу бившите минист­ри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, от стрелбата по Ми­тьо Очите до обвиненията за АЕЦ “Белене”.

От началото на февруари т.г. Румяна Арнаудова огла­ви Специализираното звено “Антикорупция” към СГП. То бе създадено през 2015 г. със споразумение меж­ду прокуратурата, ДАНС и МВР. Състои се от два сек­тора – за разследване на престъпления, извършени от магистрати и за корупция по висшите етажи на власт­та. В него работят около 50 прокурори, следователи и агенти на ДАНС, Икономи­ческа полиция и ГДБОП. В градска прокуратура тя има опит с няколко корупцион­ни дела, като най-шумното от тях е това срещу бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов от Монтана. Той бе заловен през юли 2012 г. при получаване на рушвет от земеделски производи­тел и от ареста изпрати за­явление, че напуска парла­мента. На първа инстанция бе оправдан, но по протест на СГП делото бе върнато за ново разглеждане. Меж­дувременно Аврамов стана депутат от ДПС и се наложи главният прокурор да внесе искане за сваляне на имуни­тета му. Само преди седми­ца Аврамов обяви, че сам се отказва от защитата срещу съдебно преследване и про­цесът може да продължи.

Колеги магистрати, кои­то познават добре Румяна Арнаудова, казват, че зад миловидния й външен вид се крие железен характер. И ще сбърка всеки, който си мисли, че ще я накара да на­прави компромис, ще успее да я огъне или да я уплаши.

Румяна Арнаудова е от Сандански. Носи фамилия та на съпруга си, с когото са били съученици в местната гимназия и се оженили 18-го­дишни. Майка е на двама синове, вече порас­нали. Била е пълна отлич­ничка и меч­тата й е била да ста­не ле­карка. Дори се гот­вела за при­емните изпи­тите по химия и би­оло­гия, но не се явила на тях. В едно интервю разказва, че кан­дидатствала едновремен­но “Право” в Югозападния университет в Благоевград и във Висшия химико-техно­логичен институт в София. Приели я и на двете места, но решила да остане в Бла­гоевград, за да е по-близо да мъжа си, който тогава вля­зъл в казармата и служел в Сандански.

През 2000 г., след катое работила няколко месеца като юрисконсулт, Румяна Арнаудова е била покане­на да постъпи в Районната прокуратура в Сандански и приела с радост. Кариерата й започнала с разследвания на сутеньори, действащи в граничния район с Гър­ция. През февруари 2010 г., само няколко месеца преди да бъде командирована в Софийска градска прокура­тура, започва разследване­то срещу Костадин Тасев, обвинен за изнасилване на невръстния си син. След няколко обрата делото при­ключва през 2013 г. с 12-го­дишна присъда за бащата, който бяга в Гърция. Тасев е заловен в началото на 2015 г. и оттогава лежи в затвора в Бобов дол.

ПЪРВАТА Й „ЖЕРТВА“ – СЪДИЯ ПО ВПИСВАНИЯТА

Първото разследване, кое­то Арнаудова ръководи от самото начало като шеф на спецзвено “Антикорупция” след назначаването й през февруари т.г., е случаят със съдията по вписванията Йордан Раденков. Той бе арестуван на 29 май, дока­то получава 1050 лв. подкуп от служители в нотариални кантори. Срещу Раденков бе повдигнато обвинение. Наблюдаващият прокурор поиска да му наложи посто­янен арест, но съдът го пус­на срещу 8 000 лв. парична гаранция.

ЗА НЕЯ

Отличен професио­налист

Прокурор Арнаудова е магистрат от кариерата, за когото безрезервно мога да заявя, че се отличава с безупречна репутация сред колегите. Познавам я от пе­риода, в който бяхме колеги в Сандански. Тя е отличен професионалист, притежава изключителна оперативност и съумява да поддържа по­стоянен контакт с админи­стративните ръководители на прокуратурите в страна­та, което за мен е едно от обясненията за адекватните решения, които тя предлага в работата си. Своята про­фесионална компетентност в прокурорската дейност тя съчетава успешно с по­зицията на говорител на главния прокурор. Факт е, че дейността на прокуратурата

 

става все по-активно пред­ставена на обществото, кое­то се дължи най-вече на г-жа Арнаудова.

Димитър Узунов, представляващ Вис­шия съдебен съвет

Реагира бър­зо и хладно­кръвно

Изключително опе­ративен човек, който много бързо и хлад­нокръвно реагира в критични ситуации. Умее да съчетава качествата на добър координатор като ма­гистрат и контактите и диалогът с медии­те.

Стефан Милев, и.ф. председател на Со­фийския районен съд

Има твърд ха­рактер

Мога да кажа, че тя е из­ключително подготвен и компетентен юридически човек. Винаги намира из­хода от някаква критична ситуация, хладнокръвна е, с твърд характер, ориентира се в проблема и бързо го ре­шава”.

Младен Маринов, главен секретар на МВР

Бих се гордял, ако работя с повече ко­леги като нея

“Изключително добър про­фесионалист, запозната е в най-големи подробности с практическия аспект на дейността на прокуратура. Бяхме колеги в Софийска градска проку­ратура. Мога да кажа, че бих се гордял, ако работя с повече колеги като нея”.

Иван Гешев, администрати­вен ръководител на Специа­лизираната прокуратура

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене