Кукерите поляха сребърната маска от Перник

На голям празник в село Брежани, кукерите получиха официално своята „Сребърна маска“ от Международния фестивал на маскардните игри „Сурва” в Перник. Кукерите от Брежани събраha всички свои приятели, включили се в групата,която участва тази година на фестивала, за да се почерпят и да отпразнуват спечелената и чакана вече няколко десетилетия награда.

Кукери от Симитли, Крупник, Черниче,Полето, които подкрепиха брежанци в представянето им на Международния форум в Перник, седнаха на дълги трапези с организаторите от Брежани и вдигнаха наздравици за добре свършената „работа“, за спечелената престижнанаграда. Представител на община Перник дойде специално да връчи сребърното отличие на групата от Брежани, като пожела да печелят и да продължават традициите на кукерството със своя колорит и мерак.

Кметът на село брежани Благой Стефанов, който по традиция винаги предвожда групата, заедно с кмета на село Полето Иван Манчев, председателят на общински съвет Симитли – Владимир Христов, общинският съветник Владимир Благоев и още много гости вдигнаха наздравици за голямата награда и се веселиха с празнуващите. За веселбата се погрижи оркестър с жива музика,а хората, участници в групата, си пожелаха още дълги години да са задружни заедно и никога да не спират да продължават традициите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене