Ананиев към медицинските сестри: „Изваждането на едни пари сега означава да запазим всичките недостатъци на формирането на работна заплата на медиците

„Изваждането на едни пари сега означава да запазим всичките недостатъци на формирането на работна заплата на медиците. Затова предлагам да направим тази методика и каквото покаже, какъвто резултат покаже, тогава ще говорим за размера на парите, които са необходими, за да постигнем целите, които сме си поставили.“ Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в интервю за bTV относно протеста на медицинските сестри.

„Още от самото начало казах, че уважавам претенциите на медицинските сестри, дълбоко уважавам труда, който те полагат, оценявам тяхната роля в лечебния процес. Те искат да има предвидимост в тяхната работа“, каза Кирил Ананиев. Той посочи, че на 19 март е събрал директорите на държавните болници и специално е поставил въпроса за натиска върху медиците. „Беше ми казано категорично, че не е оказвано от тях натиск. Не мога да допусна да лиша хора от законовото им право да протестират“, заяви Ананиев.

Министърът припомни, че на 1 март е провел среща с медиците. „Доста конструктивен разговор проведохме. Установи се диференциация на заплащането на труда на специалистите по здравни грижи“, посочи Ананиев.

Той е категоричен, че това не изглежда справедливо, защото няма принципни правила за формиране на работната заплата. „Това, което предложих и беше прието, е да разработим методика на базата на правила и принципи, които да се прилагат във всички заведения за болнична помощ“, уточни министърът.

„Първоначалната идея беше да се разработят тези правила и механизми за формиране на работната заплата в държавните болници, в болниците в смесено участие и общинските. Вчера медицинските сестри и всичките професионалисти по здравни грижи поставиха въпроса дали не трябва тези правила да се поставят и в частните болници“, допълни Ананиев. Той посочи, че е поел ангажимента да се срещне с Асоциацията на частните болници.

„Мисля, че можем да достигнем до консенсус, тъй като и те имат интерес да има правила и ред при формиране на работните заплати“, допълни той. Относно Закона за съсловните организации, Кирил Ананиев заяви, че това е въпрос на парламента.

Подготвили сме нов проект на наредбата, която касае хората с увреждания, защото около 8% от хората с ТЕЛК са ощетени от предишната. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в „Тази сутрин“ по бТВ.

Във връзка с болница „Лозенец“, министърът заяви, че е имал разговори със студентите от Медицинския факултет, с персонала на болницата, с ръководството на СУ и са приели тяхното предложение болницата да продължи да бъде университетска. „Само че тя ще бъде преструктурирана като търговско дружество“, допълни Ананиев. Попитан дали това ще доведе до нейния фалит, министърът уточни, че държавата е поела една голяма част от дълговете в размер на 24 млн. лв. За останалите дългове Ананиев обясни, че те ще бъдат разсрочени.

Здравният министър коментира и ситуацията с ТЕЛК-овете. „Нашите данни показват, че около 8% от хората са ощетени, но дори и един човек да е ощетен, ние сме длъжни да реагираме. В момента на сайта на Министерството на здравеопазването е качен нов проект на наредбата, която касае хората с увреждания. Там предвиждаме основното заболяване, което досега беше 80% и повече увреждания, да бъде намалено на 50% и повече, като към основното заболяване се прибавят 20% от всички останали увреждания над 50%. Убедени сме, че по този начин хората няма да бъдат ощетени“, заяви Ананиев. Той обясни, че в момента разработката на информационната система на хората с ТЕЛК е на финалната права.

Ананиев обясни още, че белодробни трансплантации у нас ще могат да бъдат изпълнявани в средата или в края на 2020 г. Той припомни, че в момента тече обучение на български специалисти в Австрия. Заедно с това на определен брой българи ще бъде направена белодробна трансплантация в чужбина. „На 2 април заминават първите двама души, които са определени по специални критерии, да бъдат прегледани и да се установи готовността им за съответната белодробна трансплантация и се надявам това да стане факт“, каза Ананиев.

Министърът увери още, че до 1-2 години ще бъдат изплатени всички задължения на НЗОК към чуждестранни здравни каси.  Министърът информира, че четири болници у нас са готови да започнат лечение на заболяването спинална мускулна атрофия, като Александровска болница е в състояние да реагира веднага.

Министърът заяви още, че прехвърлянето на функциите на Фонда за лечение на деца в чужбина към НЗОК не само ще запази правата на децата, но и ще даде повече възможности за лечението им.

Actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене