Без категория

Дупничанин спечели съдебно дело срещу електроразпределителното дружество ЧЕЗ

темида

Дупничанин спечели съдебно дело срещу електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Компанията трябва да върне на абоната си сума, която той бил принуден да плати за ел.енергия, за която се доказало, че не е ползвана.

Парите са начислени на базата на едностранен протокол от страна на ЧЕЗ след проверка на електромера на абоната, която показала, че уредът е разпломбиран и не отчита коректно потреблението на електричество, пише Dennews.bg.

След проверката от компанията съставят едностранен протокол, с който абонатът е принуден да плати близо 450 лв. за три месеца назад от проверката. Клиентът подписал споразумение за разсрочено плащане на сумата за 5 месеца под заплахата, че електричеството му ще бъде прекъснато.

След като изплатил парите обаче абонатът завел дело, което печели на две инстанции-Районен съд-Дупница и Окръжен съд-Кюстендил, като ЧЕЗ е задължен да върне не само сумата, но и да плати адвокатски хонорар на ищеца.

Според решението на съда електроразпределителното дружество няма право да коригира сметките на абонатите си едностранно. Освен това не е ясна формулата, по която от ЧЕЗ изчислили сумата за трите месеца, в които се предполага, че електромерът не е отчитал коректно потреблението. От дружеството не представили доказателства на каква база е изчислена сумата, както и за това дали абонатът има вина за неработещия електромер. Така ЧЕЗ трябва да върне на абоната 446 лв. начислена сума за ел. енергия, заплатена от ищеца при начална липса на основание, ведно със законните лихви. Дружеството е осъдено да плати и 200 лв. адвокатски хонорар на клиента си.

Решението на Окръжен съд не подлежи на обжалване.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене