Юристът Стефан Матеев призна вина за обира в Роженския манастир и подписа споразумение с прокуратурата

Делото бе разгледано в Пловдив, тъй като в Сандански колегите му отказаха да раздават правосъдие.

Магистратите одобриха споразумението и с другите подсъдими – Гюлтекин, Али и Юксел Митев, които са от петричкото село Яворница.

Четиримата са признати за виновни в това, че на 18 септември 2018 година в съучастие са извършили грабеж в Роженския манастир, а Стефан Матеев и в държане на огнестрелно оръжие без надлежно разрешение.

Гюлтекин и Али са непълнолетни и са с условни присъди от по 1 година с изпитателен срок от 3 години. Юксел Митев е с 3-годишно наказание, с 5 години изпитателен срок.

Стефан Матеев е със същата присъда и с глоба от 3000 лева по повдигнатите му три обвинения, реши съдът.

Според прокуратурата именно той е организирал грабежа, извършен от тях двамата и още двама непълнолетни, целта на който пък била да търсят съкровището на четата на Яне Сандански.

„Ако открием съкровището, няма да има нужда повече да работите. Ставате милионери”, казал на останалите трима адвокатът, стана ясно в съда в Пловдив. Според прокуратурата адвокатът е дал тиксо на останалите, за да вържат свещеника в манастира и да могат да разбият стената, предаде 24 часа. Взели телефона на отеца, за да не може той да се обади и да повика помощ. Усетили се, че има камери и се върнали да ги разбият, но не съобразили, че записите се пазят на друго място.

Отново според разследващите обирджиите са търсели съкровище, скрито в обителта. Това били митични пари за откуп, който четата на Яне Сандански получила в началото на миналия век при отвличането на американската протестантска мисионерка мис Елън Стоун и бременната й приятелка Катерина Цилка. За откупа на двете няколко месеца по-късно били платени 15 000 турски златни лири, които според легендата, били скрити в Роженския манастир.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене