Неврокопчани спазиха традицията , искаха и си дадоха Прошки пред десетки обредни огньове с музика и димящи скари


Десетки обредни огньове лумнаха в Гоце Делчев и тази година на хубавия и много тачен от неврокопчани християнски празник „Сирни заговезни „. По две , малка и голяма сирници имаше и тази година във всеки квартал на града ,а покрай тях пейки и маси пълни със съседи, роднини и приятели .
Покрай всяка сирница димяха и множество скари ,а пълните маси изобилстваха защото от утре та чак до Великден започват строгите пости . Хората искаха и си даваха Прошки с прегръдка ,наздравици , музика , хора и фойерверки .
За децата и младежите празникът бе още по прекрасен , прескачаха огъня , хацкаха с халва, парче сирене или сварено яйце и се чернеха за здраве според старата традиция, която повелява и това ,че който не е брал хвойни за сирницата следва да бъде очернен .
Наситеният въздух на изгоряла хвойна пък прогони всички лоши духове от града и от хората с надежда от утре всички да са по- добри, по- доброжелателни и по- състрадателни един към друг .
Всеки квартал и махала в града изпълниха и стриктно забраната и заповедта на кмета на общината Владимир Москов , да не се палят автомобилни гуми с обредните сирни заговезни огньове както и всички правила за поддържане на чистотата, опазване на околната среда и защита на имуществото на територията на община Гоце Делчев.
Според православния календар Сирни заговезни e празник на всеобщото опрощение, на възстановяването на човешката взаимност и уважение. От стари времена прошката е сред великите символи на човешкия морал и благородство, защото само човекът с дълбок вътрешен мир може искрено да прости и да поиска прошка!

Сирни Заговезни е празник, който не е на постоянна дата и се пада всяка година 7 седмици преди Великден.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене