Три месеца условно за фермера от Рила, заплашил д-р П. Дангов и д-р А. Соколов с убийство

Фермерът Любослав Коюмджийски от Рила след тригодишна битка в съда е осъден и на последната инстанция в Окръжен съд – Кюстендил на три месеца условно за закана с убийство на д-р Първан Дангов и д-р Асен Соколов през 2015 г.

Екшънът се разиграл, когато в Рилското корито върлуваше заразната болест по хора и животни бруцелоза. Екип от БАБХ, в който участвали и ветеринарите д-р П. Дангов и д-р А. Соколов, отишли да вземат кръвни проби във фермата на Л. Коюмджийски в с. Падала. Собственикът не ги допуснал до животните, взел кол и се опитал да удари д-р Соколов, но д-р Дангов го хванал за ръката и предотвратил жесток инцидент. В този момент Коюмджийски се обърнал към д-р Дангов с думите: “Ти бодигард ли си на Соколов? Ще те разпоря и ще ти извадя червата”. Опитал се да ритне кашон, пълен с химикали за кръвни проби.

Останалите експерти от групата, изпратена със специална заповед от БАБХ, успели да озаптят разярения фермер и в крайна сметка са взети необходимите проби от животните. След извършените лабораторни изследвания се оказало, че в стадото от кози има само едно животно, болно от бруцелоза, което било умъртвено.

През 2015 г. д-р П. Дангов работеше като експерт към Агенцията по храните в Кюстендил.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене