Николина Ангелкова: За декември и януари имама 860 хил. чуждестранни туристи, както и ръстове на нощувките в Боровец и Пампорово, но за съжаление има спад в Банско

Николина Ангелкова – министър на туризма, разкри данните от изминалия и предстоящия туристически сезон в България в „Още от деня“ по БНТ.

За декември и януари имама 860 хил. чуждестранни туристи, както и ръстове на нощувките в Боровец и Пампорово, но за съжаление има спад в Банско.

Имаме намаление на посещенията от Турция, където е един от основните ни пазари за зимния сезон, към момента те вървят с около 17% намаление, което е доста сериозно и това основно се дължи на нестабилния курс на лирата. Когато се правиха записванията миналата година за зимния сезон, точно тогава имаше доста сериозна стабилност по отношение на турската валута и това неизменно се отрази на желанието за почивка – това сме обсъждали и с министъра на културата на Турция, че очакваме един доста по-труден сезон през тази година. Това важи и за летния сезон. Към момента записванията за летния сезон вървят в рамките на миналата година, което би било доста добър успех.

Руските туристи вече не са основни за нашия пазар. За миналата година започна лек спад и към момента ранните записвания са 15-20 %.

Очакваме и се борим да запазим нивата от миналата година. Три поредни години имаме ръст на международните туристи и на приходите. 27 млн. нощувки имаме за миналата година. Над 8 милиарда са приходите. Важно е да използваме нови инструменти в рекламата и да продължим да привличаме интереса към България.

За мин год 1 300 000 туристи имахме Румъния, следва Гърция, Германия, Македония. 70-80% от туристите се връщат. Българският продукт от 4-5 звезди всъщност се оказва качествен.

Основната цел е да възстановим туристопотока от Руската федерация. Можем да бъдем конкурентни с нашето качество и разнообразието на туристическия продукт, който предлагаме.

Много от строежите по Черноморието имат разрешителни отпреди специализирания закон от 2008 година, за това възникват спорове за законността им.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене