ВАС задължава Нено Димов да направи екооценка на парк Пирин

Еко-министърът Нено Димов заяви в кулоарите на парламента, че тази сутрин е разбрал за новото решение на Върховния административен съд, с което е задължен да извърши екооценка на парк Пирин. „Очакваме да получим мотивите и самото решение. Възложил съм на експертите да се запознаят с него и в рамките на установения от закона срок ще предприемем съответните действия“, добави той и не се ангажира с позиция дали ще обжалва постановеното от върховните съдии.

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени решението на Министъра на околната среда и водите да не извършва екологична оценка на Национален парк „Пирин, което бе обявено днес от ВАС. Върховните магистрати дават задължителни указания по тълкуването и прилагането на разпоредбите на Закона за опазване на околната среда, Закона за защитените територии и Закона за биологичното разнообразие. Трите закона регулират плановете за управление на защитените територии и изискват извършване на екологична оценка. Решението на ВАС може да се обжалва в 14-дневен срок.

Запитан дали ще обжалва, Нено Димов настоя пред журналисти за повече време. „Искате да дам отговор преди да съм се запознал. Нека експертите видят какви са мотивите на съда и тогава ще ми предложат решение и в рамките на законовия срок ще предприемем или не съответни действия“, каза той.

Димов потвърди позицията си, че такива документи като плана за управление на Пирин не трябва да имат екооценка, но и даде да се разбере,че уважава думата на съда. „Моята позиция е такава, но това няма значение. Когато съдът е казал нещо няма значение моята позиция, има значение позицията на съда. Това е правовата държава“, добави министър Димов.

„Това решение за пореден път потвърждава доводите на природозащитната коалиция „За да остане природа в България“, че МОСВ нарушава българските закони и европейските директиви и че в екоминистерството съществува фундаментален проблем с разбирането и прилагането им“, коментираха природозащитници. От еко-организацията поясниха, че тричленният състав на ВАС постановява, че Планът попада в хипотезите на чл. 85, ал. 1 от Закона за опазване на околната среда, в които екологичната оценка е задължителна, тъй като очертава рамката за бъдещото развитие на инвестиционни предложения по приложения № 1 и 2. Нарушен е и чл. 3, пар. 2а от Директива 2001/42/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 27 юни 2001 г. относно оценката на последиците на някои планове и програми върху околната среда. „Съдебното решение оборва тезата на министър Нено Димов, че с плана за управление на парка не се решава нищо същество и той е само рамков документ. Решението на ВАС оборва и друга грешна теза – че съдът не може да задължи министъра да подлага на екологична оценка определени планове“, категорични са представителите на „За да остане природа ва България“. Природозащитниците ясно и многократно посочваха, че законодателството задължава МОСВ да прати плана на екооценка министерството трябва да спази това.

На 7 март Европейската комисия обяви, че образува три нови наказателни процедури в област околна среда срещу България, изпращайки официални писма по чл. 258 от Договора за функциониране на Европейския съюз, съобщиха още от Коалиция „За да остане природа в България”.

Първата процедура е за неприлагане на съществуващото законодателство за оценка на въздействието върху околната среда (Директива 2011/92/ЕС). Според ЕК в България някои елементи, отнасящи се до решенията за преценка необходимостта от ОВОС, изискванията към докладите за оценка на въздействието върху околната среда и информацията, която се представя за обществеността, не отразяват достатъчно стандартите на ЕС. Според Комисията, България не изпълнява в достатъчна степен и необходимият текущ и последващ контрол върху проектите, които имат значителни неблагоприятни последици.

Помолен да коментира Нено Димов каза в кулоарите на парламента, че хората, които са дали становище на ЕК твърдят, че ние не изпълняваме изцяло европейското законодателство и успокои, че в момента експертите на МОСВ се запознават и че имаме двумесечен срок, в който да кажем нашето становище.

„В този период ние ще прегледаме дали действително някъде има основания или пък ние имаме мотиви да кажем, че не е така, т.е. започваме кореспонденция с ЕК“.

Относно другата наказателна процедура, която е свързана с докладването по Черно море, Димов смята, че няма какво да докладваме.  Той каза, че България ще изпрати график на ЕК за работата си. Трябва да изготвим точен график. Няма какво да кореспондираме. Ясно е че трябва да го свършим. Ще изготвим точния график и ще го изпратим на ЕК, за да може да ни следи по този график, каза още Димов.

Ето още какво поясниха от природозащитната организация за наказателните процедури на ЕК. Комисията е констатирала, че България е нарушила и Директива 2007/2/ЕОINSPIRE за пространствени данни за околната среда, като не е предоставила никакви масиви от пространствени данни и не е изпълнила задълженията си във връзка с метаданните и услугите за изтегляне на данни, лишавайки по този начин гражданите от информация, която следва да е свободно достъпна.

Третата наказателна процедура е за неспазване на задълженията на страните членки за докладване за състоянието на околната среда в морските води, предвидени в Рамковата директива за морска стратегия (Директива 2008/56/ЕО). Директивата предвижда цялостна рамка за защита на моретата и океаните на ЕС и гарантира, че техните ресурси се управляват по устойчив начин.

В съобщението на ЕК е посочено, че срещу България се отправя и допълнително мотивирано становище по чл. 258 от ДФЕС, което е нова фаза в наказателната процедура за неправилно транспониране в националното право на правилата на ЕС за управление на отпадъците от миннодобивните индустрии. Тъй като от април 2017 г. насам не е постигнат достатъчен напредък в отразяването на директивата, Комисията е решила да изпрати допълнително мотивирано становище. Ако България не предприеме действия в срок от два месеца, Комисията може да сезира Съда на ЕС предупреждават природозащитните организации.

Коалицията припомня, че от началото на годината има още две официални писма по чл. 258 от ДФЕС – за неприлагане на рамковата директива за водите, за неспазване на задълженията за чистотата на атмосферният въздух, за проблеми при прилагане на оценките за съвместимост на планове и проекти със зоните от Натура 2000, както и за необявяването на зоните от Натура 2000, и за липсата на мерки за опазване на видовете от Натура 2000.

Природозащитниците отбелязват, че няма област в околната среда, която да не е обект на наказателна процедура за неспазване на европейските директиви и политики през последните две години. Според тях това се дължи на трайно неглижиране на проблемите и злонамереност от страна на политическото ръководство на МОСВ.

От Коалицията предупреждават, че готвените изменения в законите за биологичното разнообразие и за водите ще доведат до нови наказателни процедури в областта на Натура 2000 и рамковата директива за водите, и отговорност за това носят както ресорният министър Нено Димов, така и народните представители.

РЕДАКТОР: ИВА ИВАНОВА

Actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене