Дивите кози в Рила с нашийници

Дивите кози в Рила планина ще имат нашийници, за да се проследява движението им в рамките на Национален парк „Рила“. Това е част от проект на парка по ОП „Околна среда“ на стойност близо 12 млн. лв. Общата цел на проекта е подобряване състоянието на животински видове и типове природни местообитания, предмет на опазване в защитените зони от мрежата „Натура 2000“.

„През следващите 4 години дирекцията ще се опита да възстанови местообитания, да предпази видове от бракониерски лов, своевременно да можем да реагираме и да опазваме горските местообитания и местообитанията на видове от горски пожари“, каза директорът на парка Красимир Андонов. Предвижда се и почистване на Седемте рилски езера.

Паркът следи разпространението на Балканската дива коза. Анализите сочат тенденция на сравнително бавно нарастване и заемане на подходящи местообитания от вида, като до момента не е достигнато оптимално състояние на стабилност. Същевременно, на територията на парка е разрешено пашуване в определени територии. Често тези територии се използват и от дивата коза, което влошава нейното състояние. На този етап парковата администрация не разполага с достатъчно информация, за да прецени кои от местообитанията са най-предпочитани от дивата коза, за да ограничи пашуването в тях. За целта е необходимо създаване на условия за проследяване на движението на дивите кози и регистриране на най-предпочитаните от тях места за паша. Предвидено е поставяне на нашийници за многократна употреба, на отделни екземпляри от дива коза и инсталиране на фотокапани, за да се проследи движението им и на тази база да се установят местообитания, които са предпочитани за паша. Предвижда се там да бъде ограничена пашата на домашни животни, чрез създаване на мрежа от свободни от паша територии, като приоритетно се изберат такива, които са отдалечени от туристически хижи, спортни съоръжения и най-интензивно ползваните туристически маршрути. Предвидена е доставка на GPS/GSM нашийници, Фотокапани с 3/4G модул, огледалнорефлекторни фотоапарати, с допълнителни обективи за заснемане на далечни обекти и обектив за свръх отдалечени обекти, ударо-водоустойчиви GPS таблети с 3/4G-модул, високо точни GPS таблети с 3/4G-модул, бинокли за нощно виждане.

Антоанета Маскръчка

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене