Възможно е поскъпване на горивата

Това заяви пред Дарик Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация по повод изискването на Министерство на финансите касовите бележки за гориво от 1 април да съдържат акциз и ДДС.

От 1 април касовите бележки, които получаваме при заредено гориво ще се по- подробни. Целта на финансовото ведомство е потребителят да е по-информиран, но според петролната и газова асоциация бензиностанциите на практика ще са принудени да предоставят неверни  данни във фискалния бон.

„Но се въвежда един термин за придобивна цена на горивото, което създава сериозни проблеми. В резервоарите на една бензиностанция ежеседмично се налива гориво от няколко цистерни. Това гориво много често се придобива на различни цени, защото цените варират. В един и същи момент се оказва, че в резервоара на тази бензиностанция има различни партиди и каквато и цена да посочите няма да е вярна“, аргументира се Андрей Делчев.

Той изтъкна още, че новите изисквания ще затруднят търговците на горива и вероятно някои от тях ще се принудени да спрат работа. Заради новите текстове много компании вероятно ще са принудени да повишат цените, стана ясно от думите на Делчев.

„Всяко административно изискване, което налага инвестиране на допълнителни средства, утежнява себестойността на продукта, които продавате. Държавата с всяко едно изискване добавя нещо към тази себестойност, т.е тя утежнява цената на горивата. Не е обаче това основното, заради което горивата биха скочили с 2 или 3 стотинки. Но естествено, всеки търговец като влага пари в допълнителен софтуер, по някакъв начин трябва да ги избие“, коментира експертът.

 От Българската петролна и газова асоциация настояват за среща с премиера Борисов, за да бъдат чути аргументите им и срокът за подробните касови бележи да бъде удължен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене